Zupa pokrzywowa najlepsza jest w kwietniu i maju. Pokrzywy są wtedy najbardziej wartościowe, dlatego wykorzystaj te miesiące na zbieranie i używanie w kuchni świeżej pokrzywy. Chyba nie muszę Cię przekonywać do tego, że pokrzywa jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ją do swojego menu. Oczywiście chodzi mi o zbieraną z daleka od głównych ulic i miasta.
Zupa pokrzywowa jest bardzo łatwa do zrobienia i z dostępnych wszędzie składników 🙂
Składniki dla 4 osób:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- duży bukiet pokrzywy (urywaj z góry ok 10-15 cm kawałki),
- 2-3 łyżki oleju,
- mały pęczek szczypiorku,
- 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, ew. 1 łodyga świeżego lubczyku,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Pokrzywę zbierz w oddalonym od miasta miejscu (najlepiej na łące, w lesie lub z dala od centrum miasta). Oczywiście rób to w rękawiczkach. Po zebraniu i otrzepaniu jej z ew. żyjątek w domu zalej ją gorącą wodą, przestanie wtedy parzyć. Wypłucz pokrzywę i wytrzep nadmiar wody. Obierz ziemniaki, pokrój je w grubą kostkę, tak samo zrób z cebulą i marchewką. Do garnka nalej olej, wrzuć cebulę, ziemniaki i marchew, chwilę podsmażaj. Zalej je ok 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem do miękkości. W tym czasie pokrój liście pokrzyw w ok 2 cm kawałki a łodyżki na krótsze ok 1 cm. Wrzuć je do zupy, dodaj drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz posiekany lubczyk i szczypiorek.Gotuj jeszcze ok 10 minut (aż liście będą miały odpowiednią dla Ciebie miękkość). Pod koniec gotowania dodaj do smaku soli i pieprzu. Zupa pokrzywowa wiosną jest świetnym pomysłem na prostą, bardzo pyszną i tanią zupę.
Smacznego!!!
Jeśli chcesz spróbować innych dań z pokrzywą, koniecznie dodaj ją do pierogów! Możesz je zrobić tak jak ja tutaj, z pieczarkami i szpinakiem albo jako pyszne pesto z dodatkiem innych zielonych liści.
No Comment