Zupa z ciecierzycy i porów


Wczoraj ugotowałam ciecierzycę ale bez pomysłu na nią, dzisiaj więc zaczęłam szukać fajnego sposobu jej przyrządzenia. Znalazłam taki przepis Jamiego Olivera. Oczywiście nie trzymałam się go dokładnie.

Składniki:

– 250 g ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzyca z puszki),
– 2 grube pory,
– olej,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
– ok 1 l bulionu (ugotowałam wcześniej, ale można też z kostki),
– szczypior do dekoracji.

Wykonanie:

Por kroimy w cienkie półplastry, czosnek w plastry. W dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę smażymy, dodajemy por, smażymy na małym ogniu aż por zmięknie i stanie się słodki, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dokładamy na patelnię ciecierzycę i zalewamy ok połową bulionu (lub więcej). Gotujemy razem aż por będzie miękki. Przekładamy połowę zawartości patelni do blendera lub malaksera i mielimy na krem. Wlewamy do garnka, razem z niezmieloną częścią, mieszamy. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy jeszcze bulionu, ew. doprawiamy. Ja zrobiłam dość rzadką, bo taka lubię.
Podajemy posypaną szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Pycha 🙂
 

 Smacznego!!!

print
Previous Tempeh najprostszy i najpyszniejszy
Next Czokoloko - ciasto bez pieczenia

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *