Kalafiornica czyli postna jajecznica


kalafiornica

 

 

Post oczyszczający prowadzony wg zasad dr Ewy Dąbrowskiej zmusza do kreatywności w kuchni. Kalafiornica jest tego przykładem.

 

 

 

 

Jest to bardzo proste danie, zaskakujące smakiem, dobre dla każdego na diecie lub dla kogoś nie jedzącego jajek 🙂

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • sól “jajeczna” kala namak,
  • szczypiorek,
  • ew. cebula,
  • kurkuma lub curry,
  • pieprz.

 

Wykonanie:

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj go do miękkości, tak naprawdę najlepiej żeby był rozgotowany. Jest to jedyna potrawa do której rozgotowuje warzywa 😉

Odcedź dobrze kalafiora, rozgnieć go widelcem lub przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Jeśli chcesz kalafiornicę z cebulą, obierz ją i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej trochę wody, i wrzuć do niej cebulę, posyp ją odrobiną soli. Duś ją przez chwilę, dodaj kalafiora przypraw warzywa do smaku solą kala namak i odrobiną kurkumy (ew. curry) oraz pieprzem. Smaż je bez tłuszczu do całkowitej miękkości cebuli. Kalafiornicę zjadaj na ciepło, posypaną na talerzu szczypiorkiem.

kalafiornica
kalafiornica

Smacznego!!!

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

print
Previous Ananasowo - kokosowe kulki
Next Sos z warzyw pieczonych i pieczarek

7 komentarzy

  1. Maja
    5 lutego 2018
    Odpowiedz

    Można do czegoś porównać smak tej potrawy? 😉

  2. 5 lutego 2018
    Odpowiedz

    ale ciekawy przepis 🙂

  3. Ania
    6 lutego 2018
    Odpowiedz

    Czy mozna dodac zwykla sol czy za bardzo zmieni to smak?

  4. 20 marca 2019
    Odpowiedz

    Ale mi narobiłaś smaka tą kalafiornicą . Na pewno wypróbuje.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *