Pyszna w swojej prostocie 🙂 i łatwa do przygotowania.
Składniki:
– ziemniaki,
– cebulka ze szczypiorkiem,
– ocet jabłkowy,
– sól, cukier, pieprz,
– domowy majonez sojowy lub inny roślinny,
– woda (ok 300 ml)
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jeszcze ciepłe obieramy (ja miałam małe swoje więc ich nie obierałam) i kroimy w słupki, ćwiartki lub plastry. Cebulkę i szczypiorek kroimy. Z gorącej wody wymieszanej z octem, cukrem i solą robimy słodko-kwaśną zalewę (jak na korniszony), mieszamy je z cebulą i polewamy zalewą ziemniaki. Odstawiamy na 2-3 godziny aż ziemniaki ostygną i nabiorą smaku. Zlewamy ostrożnie zalewę, tak żeby cebulka nie uciekła, dodajemy do nich majonez, dokładnie mieszamy, próbujemy, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie dosmaczamy.
Smacznego!!!
Przepis ze strony Wielkie żarcie.
Weganka promuje sałątkę z majonezem? hmmm… może się nie znam ale wydaje mi się, że majonez ma w składzie jaja a weganie ich nie jedzą? Czyż nie mam racji?
Zaciekawiona, czy przeczytałaś dobrze skład sałatki? Jest napisane wyraźnie majonez wegański 🙂 Są na blogu przepisy na takie majonezy 🙂 Pozdrawiam.
Super przepis. I oczywiście nie tylko dla wegan 🙂