Najszybsze i najzdrowsze ciastka jaglane


Zachciało mi się dzisiaj czegoś słodkiego, na szybko do kawy. W szafce zalegały mi płatki jaglane które mi nie podeszły i czekały na lepsze czasy. Pomyślałam, że dlaczego ich nie wykorzystać do zrobienia ciastek. Okazało się, że w postaci ciastek dają radę i taki sposób ich wykorzystania bardzo mi odpowiada 🙂

Składniki (na ok 12 ciastek):

  • 1,5 szklanki płatków jaglanych,
  • 2 banany,
  • dowolne ziarna lub pestki do posypania (użyłam słonecznika, dyni, wiórków kokosowych, sezamu).

Wykonanie:

Wystarczy banany zmielić na gładką płynną masę, dodać do miski z płatkami jaglanymi, wymieszać porządnie. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem, spłaszczać tak żeby miały ok 0,5 cm grubości i okrągły kształt. Posypać ziarnami, wgnieść je delikatnie ręką (mnie najbardziej smakowały te z dynią). Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku z ustawionym termoobiegiem przez ok 15 minut (może być krócej, musicie sprawdzać czy się nie przypalają). Po tym czasie wyjąć, przestudzić, zdjąć z papieru i zajadać, popijając dobrą kawą z mlekiem roślinnym 😉
Te ciastka nie są bardzo słodkie (pomimo bananów), więc jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie do nich trochę słodu (ew. można sobie po upieczeniu polać słodkim syropem). Najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu, gdy dłużej postoją odkryte, twardnieją.

IMG_8986

IMG_8997

Smacznego!!!

print
Previous Najlepszy sos z masła orzechowego do spring rolls'ów lub innych dań
Next Warsztaty - Roślinna Azja na talerzu

2 komentarze

  1. aga
    3 maja 2016
    Odpowiedz

    Robię takie tylko z płatków owsianych.dodaje żurawine lub inne suszone owoce.albo bez dodatków.są super

    • 3 maja 2016
      Odpowiedz

      Z płatków owsianych też robiłam, te są inne. Tamte mi nie smakowały 😉 Za to moje psy je lubią ;D

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *