Pytacie jakie książki czytam i co polecam, dlatego zdecydowałam, że zacznę również pisać o książkach o tematyce wegańskiej które można kupić w Polsce.
Dostałam ostatnio od redakcji magazynu „Slowly Veggie” książkę “Warzywa górą! od korzeni po liście” napisaną przez Katarzynę Gubałę – redaktor naczelną magazynu.
Wcześniej nie znałam autorki, ale cieszę się, że wydała tą pozycję! Ciągle jest głośno w internecie o książkach wydawanych przez blogerów, a jeśli ktoś nie kupuje Slowly Veggie raczej nie ma szans dowiedzieć się o niej. Dlatego ciesze się, że mogę Ci o niej napisać 🙂
W pierwszym momencie gdy zaczęłam ją przeglądać pomyślałam: “o, nie, przecież, ja planowałam o tym napisać” 🙂 Ale, ale.. jednak udało się Katarzynie zaskoczyć mnie niektórymi pomysłami – np. owsianymi boczniakami czy kakaowym biszkoptem ze śliwkoladą, a mnie w kuchni niełatwo zdziwić 😉 Czytając ją i gotując z niej, czułam się, jakbym znała autorkę bardzo dobrze, ponieważ ma w kuchni podobny styl do mojego. Pewnie dlatego ta książka, tak przypadła mi do gustu.
Książka, jest bardzo ładnie wydana, zdjęcia są apetyczne. Podziwiać w niej możemy nie tylko jedzenie ale również zdjęcia Autorki oraz jej rodziny, co jest bardzo fajnym pomysłem, bo miło jest wiedzieć kto jest autorem, zobaczyć go i trochę poznać. O Jej podejściu do kuchni można się też sporo dowiedzieć z pierwszego rozdziału książki i uwierz mi, bardzo przyjemnie się to czyta!
Autorka podzieliła książkę na kilka rozdziałów, na początku przeczytasz kilkadziesiąt stron nt podstaw w roślinnej kuchni (rozdziały: roślinne potrawy oraz baza) a reszta została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku.
Uważam, że w książce tej każdy znajdzie coś dla siebie, osoby początkujące w kuchni roślinnej zostaną praktycznie poprowadzone za rękę przez najpopularniejsze a do tego proste wegańskie potrawy, takie które bez problemu przygotujesz w domu (nawet z dziećmi). Osoby bardziej zaawansowane w kuchni również wyczarują z niej wiele pysznych dań.
Założeniem było pokazanie autentyczności kuchni roślinnej i to się jak najbardziej Autorce udało! Oprócz tego dania są pyszne w swojej prostocie.
Dlatego, jeśli szukasz np prezentu dla siebie bo nie masz dużo czasu na stanie w kuchni lub chcesz obdarować kogoś kto stawia pierwsze kroki w kuchni roślinnej, gorąco Ci polecam książkę “Warzywa górą! od korzeni po liście” Katarzyny Gubały, na pewno się nie zawiedziesz!