O książce “Warzywa Górą! Od korzeni po liście” Katarzyny Gubały

Pytacie jakie książki czytam i co polecam, dlatego zdecydowałam, że zacznę również pisać o książkach o tematyce wegańskiej które można kupić w Polsce.

Dostałam ostatnio od redakcji magazynu „Slowly Veggie” książkę “Warzywa górą! od korzeni po liście” napisaną przez Katarzynę Gubałę – redaktor naczelną magazynu.

Wcześniej nie znałam autorki, ale cieszę się, że wydała tą pozycję! Ciągle jest głośno w internecie o książkach wydawanych przez blogerów, a jeśli ktoś nie kupuje Slowly Veggie raczej nie ma szans dowiedzieć się o niej. Dlatego ciesze się, że mogę Ci o niej napisać 🙂

W pierwszym momencie gdy zaczęłam ją przeglądać pomyślałam: “o, nie, przecież, ja planowałam o tym napisać” 🙂 Ale, ale.. jednak udało się Katarzynie zaskoczyć mnie niektórymi pomysłami – np. owsianymi boczniakami czy kakaowym biszkoptem ze śliwkoladą, a mnie w kuchni niełatwo zdziwić 😉 Czytając ją i gotując z niej, czułam się, jakbym znała autorkę bardzo dobrze, ponieważ ma w kuchni podobny styl do mojego. Pewnie dlatego ta książka, tak przypadła mi do gustu.

Książka, jest bardzo ładnie wydana, zdjęcia są apetyczne. Podziwiać w niej możemy nie tylko jedzenie ale również zdjęcia Autorki oraz jej rodziny, co jest bardzo fajnym pomysłem, bo miło jest wiedzieć kto jest autorem, zobaczyć go i trochę poznać. O Jej podejściu do kuchni można się też sporo dowiedzieć z pierwszego rozdziału książki i uwierz mi, bardzo przyjemnie się to czyta!

Autorka podzieliła książkę na kilka rozdziałów, na początku przeczytasz kilkadziesiąt stron nt podstaw w roślinnej kuchni (rozdziały: roślinne potrawy oraz baza) a reszta została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku.

Uważam, że w książce tej każdy znajdzie coś dla siebie, osoby początkujące w kuchni roślinnej zostaną praktycznie poprowadzone za rękę przez najpopularniejsze a do tego proste wegańskie potrawy, takie które bez problemu przygotujesz w domu (nawet z dziećmi). Osoby bardziej zaawansowane w kuchni również wyczarują z niej wiele pysznych dań.

Założeniem było pokazanie autentyczności kuchni roślinnej i to się jak najbardziej Autorce udało! Oprócz tego dania są pyszne w swojej prostocie.

Dlatego, jeśli szukasz np prezentu dla siebie bo nie masz dużo czasu na stanie w kuchni lub chcesz obdarować kogoś kto stawia pierwsze kroki w kuchni roślinnej, gorąco Ci polecam książkę “Warzywa górą! od korzeni po liście” Katarzyny Gubały, na pewno się nie zawiedziesz!

"Warzywa górą! od korzeni po liście"

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *