Jak oczyścić warzywa i owoce?

 

 

Być może zastanawiasz się czasami kupując w sklepie warzywa i owoce czy na pewno są zdrowe? Słyszałam opinie, że lepiej jeść ekologiczne mięso niż warzywa z pestycydami. Oczywiście, zupełnie się z nim nie zgadzam i znalazłam sposób na ich oczyszczenie 🙂 Nie twierdzę, że jest to sposób jedyny i idealny, ale jak dla mnie na ten moment najlepszy.

 

Jak jednak postępować z warzywami i owocami by były wolne od niebezpiecznych substancji? Jak oczyścić warzywa lub owoce by pozbyć się pestycydów, fungicydów, grzybów, pleśni i innych szkodliwych “rzeczy”?

 

Wiem, że niektórzy moczą je w wodzie, w sodzie i occie, używają specjalnych płynów, ja mam jednak od roku zupełnie inną metodę.

Wszystkie zakupione owoce i warzywa ozonuję. Kupiłam sobie generator ozonu tzw. ozonator ZY-H103 (kliknij i zobacz jaki i gdzie) i używam go praktycznie codziennie o czym już nieraz pisałam.

Dlaczego o tym piszę?

 

Uważam, że warto dzielić się dobrymi rzeczami takimi które mogą ulepszyć i ułatwić życie innym a wierzę w to, że ozonator właśnie to robi.

Czym jest w ogóle to urządzenie i czym jest ozon?

 

Na pewno kojarzysz ozon z dziurą ozonową.
W normalnych warunkach jest gazem o gęstości większej niż powietrze. Wyczuć go można po burzy, powietrze ma wtedy bardzo charakterystyczny świeży zapach (uwielbiam go).

Dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest nietrwały i rozpada się do tlenu w temperaturze pokojowej.

Jedną z ważniejszych (w tym przypadku) jego właściwości jest to, że jest jednym z najskuteczniejszych środków dezynfekcyjnych! Jego stosowanie jest ekologiczne ponieważ wszelkie zanieczyszczenia czy mikroorganizmy są usuwane bez powstawania szkodliwych produktów ubocznych.

Ozon ma również wadę, jest gazem drażniącym, lecz jest gazem nietrwałym i po 2-3 godzinach w ozonowanym pomieszczeniu nie ma po nim śladu, po prostu powraca do postaci tlenu. Wystarczy przestrzegać zasad bezpieczeństwa i nie wchodzić do ozonowanego pomieszczenia lub wywietrzyć je po ozonowaniu.

Jak oczyścić warzywa czy owoce?

 

Ozonowanie w wodzie warzyw czy owoców, nie trwa tyle czasu ile ozonowanie pomieszczeń i nie potrzeba długo czekać żeby je spożyć, ponieważ ozonowanie trwa 10 minut.

Przy pomocy ozonatora „myję” zakupione warzywa i owoce. Dzięki niemu pozbywam się wszystkiego czego nie chcę spożywać: pestycydów (ozon je również rozkłada), grzybów, bakterii, pleśni i innych mikroorganizmów. Mam specjalny plastikowy (może też być szklany, tylko nie metalowy) 40 l pojemnik z pokrywką do którego po zakupach wrzucam warzywa i owoce, zalewam je wodą, wkładam do środka rurkę od ozonatora i włączam ozonator na 10 minut.

Warzywa po ozonowaniu, są wg mnie prawie jak ekologiczne warzywa, nawet te które były produkowane masowo. Dodatkowo, wolniej się psują gdyż na ich powierzchni nie ma zalążków pleśni czy grzybów.

W żywności nie zostają żadne niepożądane resztki, ozon się utlenia niszcząc patogeny!

Zobacz na filmiku jak to wygląda 🙂

 

Ozonuję również wodę do picia. Wpływa to pozytywnie na smak i poprawę koloru wody, ponieważ usunięte są z niej wszelkie drobnoustroje (w tym bakterie E-coli, Salmonelli czy Listerii) oraz zanieczyszczenia pestycydami. Ozonowanie trwa 10 minut a po kolejnych 20 woda jest gotowa i można ją śmiało pić.

Zanim kupiłam ozonator przeszukałam chyba cały internet, żeby dowiedzieć się czegoś nt.  badań ozonowanych warzyw i owoców i znalazłam na różnych stronach informację potwierdzającą to co piszę. Dlatego też zdecydowałam się na jego zakup i po takim czasie napisanie o nim.

Dzięki niemu nie kupuję ekologicznych warzyw tylko zwyczajne.

Generator ozonu który mam (ZY-H103) ma też funkcję jonizacji powietrza i z niej też często korzystam, żeby poprawić jakość powietrza w domu 🙂

Korzystam z ozonatora od roku, dlatego pomyślałam, ze może i tobie przyda się takie urządzenie, bo przecież każdy chce jeść zdrowe warzywa i owoce.

Tutaj tutaj poczytasz o badaniach nad ozonem a tu o jednej z wielu firm która stosuje ozonowanie jabłek.

Oprócz ozonowania ten generator ma też funkcję jonizacji powietrza!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

9 komentarzy

    • Ewo, z kranu mam ze studni głębinowej dodatkowo pod kranem mam filtr odwróconej osmozy, to już jej nie ozonuje. ALe jakbym miała zwykłą miejską to na pewno tak.

      • Witam,
        A czy to jest bezpieczne dla układu oddechowego. Ozon to silny utleniacz. Czy wychodzi Pani z pokoju/kuchni podczas ozonowania produktów spożywczych?

        • Nie przebywam. Ale dawka z tego ozonatora jest bardzo mała, znam osoby które na krótki czas przebywają i im nie przeszkadza.
          Chyba pisałam, że wychodzę z pomieszczenia podczas ozonowania. A warzywa i owoce ozonuje w zamkniętym pojemniku z wodą więc nie jest to bardzo wyczuwalne .

  1. Witam. Z wielu artykułów naukowych jasno wynika iż ozonator nie usuwa pestycydów z głębszych partii warzyw/owoców co jest oczywiste. Utleniają się witaminy, enzymy i dodatkowo uszkadzany płuca. Najlepszym wyjściem i jedynie słusznym jest kupowanie ekologicznych produktów bądź własną ich uprawa/ produkcja. Reszta to nabijanie pieniędzy i wprowadzanie ludzi w błąd niestety. Jestem sam wege kucharzem i interesuję się tematem od dawna. Pozdrawiam

    • Skoro nie mamy wpływu na to czym są pryskane owoce i przy założeniu że owoc jest przed ozonowaniem spryskany 100% , a ja po kąpieli ozonowej zniszczę 50% draństwa, to i tak lepiej zjeść taki owoc, niż nie oczyszczony. Po ozonowaniu wody nie pijemy jej wcześniej, niż za 2h, a więc dobrze jest zrobić sobie zapas i z owocami radzę to samo.

  2. O kilku dni jestem posiadaczką generatora ozonu i nurtuje mnie jedna kwestia – naczynia do ozonowania. Mi najwygodniej jest ozonować w zlewie, jednak w artykule jest info , alby nie robić tego w metalowych naczyniach – zlewozmywak mam metalowy. Z czego to wynika ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *