Kotlety pieczone wg założeń postu dr Dąbrowskiej


Czasami na poście oprócz surowych warzyw ma się ochotę na coś pieczonego, przypominającego nie postne jedzenie. Przygotowałam pyszne i proste kotlety pieczone wg założeń postu dr Dąbrowskiej, z 4 składników.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 marchewka,
  • garść kapusty kiszonej,
  • 1/2 małej cebuli,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej.

Wykonanie:

Obierz i umyj warzywa – oprócz cukinii. Zetrzyj cukinię i marchewkę na drobnych oczkach tarki. cebulę drobno posiekaj. Kapustę kiszoną dobrze odciśnij i drobno posiekaj. Odciśnij soki z cukinii i marchewki, przełóż je do miski. Wymieszaj razem z kapustą i cebulą. Przypraw do smaku.

Rozgrzej piekarnik do ok 200 stopni (termoobieg + góra dół) blachę wyłóż matą do której kotlety nie będą przywierać (np teflonową). Formuj z masy płaskie kotlety dobrze je ściskając w rękach, przy okazji wyciskając resztki soków. Ułóż wszystkie na blaszce na środkowej półce piekarnika. Po ok 15 minut pieczenia delikatnie przełóż je na drugą stronę. Trzeba przy tym uważać bo są jeszcze miękkie.

Dopiekaj je do momentu, aż z obu stron będą lekko brązowe.

Te kotlety pieczone wg założeń postu dr Dąbrowskiej są pyszne i będą smakowały nie tylko będącym na poście.

Jeśli chcesz zobaczyć jak je zrobić, zajrzyj na mój kanał na YouTube i koniecznie go zasubskrybuj!

Drukuj
Previous Majonez z kalafiora i 2 inne przepisy na kalafiora w wersji postnej
Next Klub Zdrowego Życia w Łodzi

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *