Kaszotto z grzybami

Super proste i pyszne a do tego szybko się przygotowuje.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej 
  • 50 g grzybów shitake świeżych 
  • 1/2 malej cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • mała gałązka lubczyku jeśli masz,
  • trochę natki pietruszki,
  • szczypiorek 
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju. 

Wykonanie:

Kaszę gryczaną wypłucz i zalej wodą. Pokrój cebulę tak jak lubisz, grzyby pokrój w paski, czosnek w plastry. 

Rozgrzej na patelni lub w garnku oliwę, podsmaż cebulę ze szczyptą soli, dodaj czosnek. 

Wrzuć shitake. Podsmażaj je przez chwilę razem. 

Wrzuć kaszę do grzybów i cebuli – nie zdziw się bo wchłonie wodę i będzie jej dwa razy tyle. 

Wlej do nich ok 1/2 szklanki wody. Dodaj lubczyk i natkę pietruszki. 

Gotuj razem, aż kasza wchłonie wodę. 

Przypraw do smaku i gotowe. Podawaj posypane szczypiorkiem lub świeżą natką. 

Zajrzyj do mnie:

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *