Super proste i pyszne a do tego szybko się przygotowuje.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 50 g grzybów shitake świeżych
- 1/2 malej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- mała gałązka lubczyku jeśli masz,
- trochę natki pietruszki,
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną wypłucz i zalej wodą. Pokrój cebulę tak jak lubisz, grzyby pokrój w paski, czosnek w plastry.
Rozgrzej na patelni lub w garnku oliwę, podsmaż cebulę ze szczyptą soli, dodaj czosnek.
Wrzuć shitake. Podsmażaj je przez chwilę razem.
Wrzuć kaszę do grzybów i cebuli – nie zdziw się bo wchłonie wodę i będzie jej dwa razy tyle.
Wlej do nich ok 1/2 szklanki wody. Dodaj lubczyk i natkę pietruszki.
Gotuj razem, aż kasza wchłonie wodę.
Przypraw do smaku i gotowe. Podawaj posypane szczypiorkiem lub świeżą natką.
Zajrzyj do mnie: