Gofry gryczane bezglutenowe będą świetną przekąską lub śniadaniem dla osób które nie mogą lub nie chcą jeść pieczywa.
Ostatnio skupiam się tylko na filmach dodawanych na moim kanał na YouTube, że nie piszę na blogu dlatego zachęcam do subskrybcji kanału 🙂 TUTAJ go znajdziesz.
Gofry są bardzo proste do zrobienia, chrupiące i pyszne. Jedyny ich minus to czas pieczenia ok 10 minut.
Składniki:
- 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
- 0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki wody,
- ok 1 łyżeczka soli (ilość zależy od tego czy kasza była solona),
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Zmiel ugotowaną i zimną kaszę z dodatkiem wody, czosnku, siemienia, oliwy i soli. Masa nie musi być bardzo gładka, ale dobrze wymieszana i bez całych ziarenek kaszy. Jest ona po zmieleniu gęsta i niezbyt łatwo odchodzi od łyżki podczas nakładania na gofrownicę.
Gofrownica musi być bardzo dobrze nagrzana, nakładaj niedużo masy na raz i piecz ją ok 10 minut lub dłużej w zależności od mocy gofrownicy.
Jak to robię możesz zobaczyć na filmie:
Jak to pysznie wygląda
Dziękuję 🙂
Opublikowałam moją recenzję wegańskiego cateringu 🙂 Zapraszam do przeczytania https://eko-lajf.blogspot.com/2020/01/dieta-pudekowa-w-stylu-zero-waste.html
Nie spodziewałem się, że takie gofry można robić. Dziś spróbuję zrobić 😉
Proszę o informację jak już zrobisz 🙂
Wspaniały przepis, dodać do tego jeszcze świeże owoce i mamy pyszny deser. 🙂
Ale one są na słono 😀
Bardzo ciekawa propozycja 🙂 Duży plus za dodatek siemienia lnianego <3
A czy gofry z kaszy jaglanej też można zrobić? 🙂
Na pewno ale ja nie robiłam jeszcze 🙂
Bardzo jestem ciekawe jak będą smakować, postaram się zrobić je dzisiaj. Staram się też robić własną mąkę w młynku. Też często ma lepsze właściwości niż kupna. Bardzo dziękuję za podsunięty pomysł na zdrowe gofry.