Gofry gryczane bezglutenowe


Gofry gryczane bezglutenowe będą świetną przekąską lub śniadaniem dla osób które nie mogą lub nie chcą jeść pieczywa.

Ostatnio skupiam się tylko na filmach dodawanych na moim kanał na YouTube, że nie piszę na blogu dlatego zachęcam do subskrybcji kanału 🙂 TUTAJ go znajdziesz.

Gofry są bardzo proste do zrobienia, chrupiące i pyszne. Jedyny ich minus to czas pieczenia ok 10 minut.

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
  • 0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki wody,
  • ok 1 łyżeczka soli (ilość zależy od tego czy kasza była solona),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Zmiel ugotowaną i zimną kaszę z dodatkiem wody, czosnku, siemienia, oliwy i soli. Masa nie musi być bardzo gładka, ale dobrze wymieszana i bez całych ziarenek kaszy. Jest ona po zmieleniu gęsta i niezbyt łatwo odchodzi od łyżki podczas nakładania na gofrownicę.
Gofrownica musi być bardzo dobrze nagrzana, nakładaj niedużo masy na raz i piecz ją ok 10 minut lub dłużej w zależności od mocy gofrownicy.

Jak to robię możesz zobaczyć na filmie:

Drukuj
Previous Klub Zdrowego Życia w Łodzi
This is the most recent story.

7 komentarzy

  1. Avatar
    14 lutego 2020
    Odpowiedz

    Jak to pysznie wygląda

  2. Avatar
    16 lutego 2020
    Odpowiedz

    Opublikowałam moją recenzję wegańskiego cateringu 🙂 Zapraszam do przeczytania https://eko-lajf.blogspot.com/2020/01/dieta-pudekowa-w-stylu-zero-waste.html

  3. Avatar
    9 marca 2020
    Odpowiedz

    Nie spodziewałem się, że takie gofry można robić. Dziś spróbuję zrobić 😉

  4. Avatar
    18 marca 2020
    Odpowiedz

    Wspaniały przepis, dodać do tego jeszcze świeże owoce i mamy pyszny deser. 🙂

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *