Lepiej się czuję nie jedząc glutenu, pieczywo odstawiłam już dosyć dawno temu, zdarza mi się bardzo rzadko je jeść. Czasami zjem makaron ale niekoniecznie pszenny.
Ale pizzę, chrupiącą z wegańskie serem, dobrze przypieczoną bardzo lubię. Dzisiaj właśnie mieliśmy ochotę na taką.
Dlatego postanowiłam zrobić, przepis jest prosty, nie potrzeba nawet miksera do niego wystarczy łyżka i miska do wymieszania składników 🙂
Jeśli lubisz oglądać zobacz mój film na YT jak ona powstawała – link na końcu.
Składniki:
- 170 g mąki ryżowej – u mnie zmielony ryż,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 mała łyżeczka cukru,
- 7 g drożdży suchych,
- 175 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy.
Wykonanie:
Bardzo proste 🙂
Jeśli nie masz mąki zmiel ryż ale tak żeby był w miarę drobny. Wsyp odmierzoną ilość do miski, dodaj: sól, cukier, drożdże. Wymieszaj wszystko łyżką.
Dodaj oliwę i wodę, wymieszaj łyżką – najlepiej nie metalową. Nie przeraź się masa nie przypomina ciasta bo jest lejąca – w konsystencji jak gęsta śmietana na początku.
Przygotuj okragłą formę np silikonową albo inną ale wyłóż ją matą tak by masa nie przywarła podczas pieczenia. Wylej ciasto na matę i zostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
W tym czasie przygotuj dowolne składniki.
U mnie to były 3 duże pieczarki, 1 cebula, zielone oliwki, ostra papryka, wegański ser i sos pomidorowy. Rozgrzej też piekarnik do 200 stopni.
Włóż formę z ciastem – bez dodatków do piekarnika – na środkową półkę. Będzie ono jeszcze trochę płynne. Podpiecz je ok 10 minut – sprawdzaj, żeby się nie spaliło za mocno i w razie czego zmniejsz temperaturę – wszystko zależy od Twojego piekarnika.
Wyjmij podpieczone ciasto – powinno już być ściągnięte. Delikatnie rozsmaruj sos – ciasto jest miękkie i przy rozsmarowywaniu łyżką mogą się robić dziury dlatego zrób to ostrożnie.
Na sosie rozsyp starty ser a na nim dodatki.
Włóż pizzę do piekarnika na 10 minut, również po środku. Możesz pod koniec włączyć dolną grzałkę żeby spód był sztywniejszy a na wierzchu posypać jeszcze odrobiną sera wegańskiego.
Moja pizza bez problemu odchodziła od maty, również nie miałam wyzwania, żeby ją podzielić na kawałki.
Jest pyszna! Zjedliśmy ją z oliwą 🙂
Fajny pomysł na pyszną pizzę. Dzięki za inspisrację 🙂
Dzień dobry!
Przy cieście bezglutenowym zawsze się zastanawiam, jak z jego lepkością? Tutaj widzę ciasto jest nieco grubsze również. Czy da się z takiego ciasta zrobić “pizzę na cienkim cieście”? Takim bardzo cienkim, jakie jest ostatnio popularne?
Pozdrawiam!
Nie mam pojęcia, robiłam ją dawno temu 🙂 Trzeba przetestować 🙂