Pasta “serowa” czosnkowa

W mojej książce “Wegańska Kuchnia Polska” znajdziesz przepis na pastę serową z tofu. W czasie kiedy wymyśliłam ten przepis w Polsce nie było jeszcze łatwego dostępu do wegańskich “serów”.

Dzisiaj wpadały na pomysł pasty serowej-czosnkowej z kostki “sera” o smaku Cheddara. Będzie idealna na imprezy dla większej ilości osób – wszyło jej ok 1 l, więc całkiem sporo 🙂

Składniki:

  • 400 g twardego wegańskiego “sera” u mnie Papas coco,
  • 4 duże ząbki czosnku albo 3 łyżki granulowanego,
  • słoik wegańskiego majonezu – 280 g,
  • 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego sojowego,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • ew. wędlina wegańska, rzodkiewki, ogórek

Wykonanie:

Ser zetrzyj na tarce na drobne wiórki, przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj ze sobą składniki w misce. Przypraw do smaku spora ilością pieprzu i ew. solą.

Możesz zamienić majonez na jogurt 🙂 Będzie bardziej dietetycznie.

Jeśli chcesz możesz ją urozmaicić startą rzodkiewką, ogórkiem lub pokrojoną wegańska wędliną.

pasta serowa wegańska
pasta serowa wegańska

Możesz też zobaczyć na moim kanale YouTube jak ją przygotowuje 🙂

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *