W mojej książce “Wegańska Kuchnia Polska” znajdziesz przepis na pastę serową z tofu. W czasie kiedy wymyśliłam ten przepis w Polsce nie było jeszcze łatwego dostępu do wegańskich “serów”.
Dzisiaj wpadały na pomysł pasty serowej-czosnkowej z kostki “sera” o smaku Cheddara. Będzie idealna na imprezy dla większej ilości osób – wszyło jej ok 1 l, więc całkiem sporo 🙂
Składniki:
- 400 g twardego wegańskiego “sera” u mnie Papas coco,
- 4 duże ząbki czosnku albo 3 łyżki granulowanego,
- słoik wegańskiego majonezu – 280 g,
- 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego sojowego,
- mały pęczek szczypiorku,
- pieprz i sól do smaku,
- ew. wędlina wegańska, rzodkiewki, ogórek
Wykonanie:
Ser zetrzyj na tarce na drobne wiórki, przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj ze sobą składniki w misce. Przypraw do smaku spora ilością pieprzu i ew. solą.
Możesz zamienić majonez na jogurt 🙂 Będzie bardziej dietetycznie.
Jeśli chcesz możesz ją urozmaicić startą rzodkiewką, ogórkiem lub pokrojoną wegańska wędliną.
Możesz też zobaczyć na moim kanale YouTube jak ją przygotowuje 🙂