Pochrupajka dla osób które nie jedzą glutenu ale jedzą ryż i kukurydzę.
To już 2 przepis dla fanów przekąsek czyli jak je nazwałam – zdrowych pochrupajek 🙂
Składniki:
- 150 g mąki ryżowej lub mielonego drobno ryżu,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 150 g wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- przyprawy jakie lubisz, u mnie: papryka ostra i rozmaryn.
Wykonanie:
To jest bardzo proste do przygotowania.
Wystarczy połączyć suche składniki, dodać mokre i dobrze wymieszać. Możesz użyć innych przypraw. Masa będzie dosyć rzadka i co jakiś czas trzeba ją przemieszać, bo mąki będą na spód opadać.
Ja piekłam we frytkownicy beztłuszczowej przez ok 15 minut w 200/195 stopniach – ale możesz spokojnie to zrobić w piekarniku, wejdzie Ci wtedy całość od razu.
Na papierze do pieczenia możesz albo zrobić bardzo cienkie ale nie przeźroczyste okrągłe “kleksiki” będziesz mieć wtedy pojedyncze krakersy – albo wylać całość na papier i zrobić jeden cienki placek. Gdy się podpiecze, możesz go podzielić.
We frytkownicy wybrałam drugą opcję bo nie było wygodnie robić małych krakersów, ale w piekarniku zrobiłabym właśnie pojedyncze.
Dostosuj metodę do siebie. Im będą równiejsze tym się lepiej i szybciej upieką.
Są super chrupiące i pyszne.
Zrobiłam 2 porcje – pierwszą z papryką ostrą i rozmarynem – do drugiej dosypałam płatków drożdżowych. Daj takie przyprawy jakie lubisz 🙂
Która opcja jest dla Ciebie lepsza?
Zajrzyj do mnie: