Pochrupajki – 2 część – ryżowo – kukurydziana

Pochrupajka dla osób które nie jedzą glutenu ale jedzą ryż i kukurydzę.

To już 2 przepis dla fanów przekąsek czyli jak je nazwałam – zdrowych pochrupajek 🙂

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej lub mielonego drobno ryżu,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 150 g wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • przyprawy jakie lubisz, u mnie: papryka ostra i rozmaryn.

Wykonanie:

To jest bardzo proste do przygotowania.

Wystarczy połączyć suche składniki, dodać mokre i dobrze wymieszać. Możesz użyć innych przypraw. Masa będzie dosyć rzadka i co jakiś czas trzeba ją przemieszać, bo mąki będą na spód opadać.

Ja piekłam we frytkownicy beztłuszczowej przez ok 15 minut w 200/195 stopniach – ale możesz spokojnie to zrobić w piekarniku, wejdzie Ci wtedy całość od razu.

Na papierze do pieczenia możesz albo zrobić bardzo cienkie ale nie przeźroczyste okrągłe “kleksiki” będziesz mieć wtedy pojedyncze krakersy – albo wylać całość na papier i zrobić jeden cienki placek. Gdy się podpiecze, możesz go podzielić.

We frytkownicy wybrałam drugą opcję bo nie było wygodnie robić małych krakersów, ale w piekarniku zrobiłabym właśnie pojedyncze.
Dostosuj metodę do siebie. Im będą równiejsze tym się lepiej i szybciej upieką.

Są super chrupiące i pyszne.

Zrobiłam 2 porcje – pierwszą z papryką ostrą i rozmarynem – do drugiej dosypałam płatków drożdżowych. Daj takie przyprawy jakie lubisz 🙂

Która opcja jest dla Ciebie lepsza?

Zajrzyj do mnie:

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *