Recenzja książki Weroniki Madejskiej “Słodkie sekrety”


Bardzo ucieszyłam się z możliwości recenzowania książki Weroniki Madejskiej “Słodkie sekrety” dla miesięcznika Vege! ponieważ bezglutenowe wypieki nie są moją najmocniejszą stroną.

Autorka książki Weronika Madejska jednocześnie autorka bloga natchniona.pl jest bardzo młodą osobą. Jednakże jej zapał i obycie z kuchnią bezglutenową – bo książka jest o wegańskich wypiekach bezglutenowych – sprawiły, że książka będzie idealna dla każdego kto chce nauczyć się przygotowywać bezglutenowe wypieki lub poszerzyć swój warsztat.
Jest to już druga książka Weroniki, pierwszą była bestsellerowa “Bez glutenu. Bez wyrzeczeń”. Myślę, że i ta pozycja znajdzie bardzo wielu wielbicieli,  nie tylko ze względu na to, że coraz więcej osób nie je gluten, a lubi słodycze ale ze względu na wartość jaką wnosi.

Książka jest bardzo ładnie wydana, opatrzona apetycznymi zdjęciami, które zachęcają do wypróbowania przepisów.

Dzięki książce poznajemy nie tylko tajniki roślinnych wypieków bez glutenu, ale również samą Autorkę, która na początku traktowała swoją przymusową dietę jako karę. Weronika książkę traktuje jako misję obalającą mity, że osoby nie jedzące glutenu są skazane na niesmaczne jedzenie a o pysznym cieście czy babeczkach, mogą zapomnieć. Pokazuje czytelnikowi, że przygotowanie wspaniałych bezglutenowych wegańskich deserów jest możliwe, proste a efekt pozytywnie zaskoczy każdego fana glutenu.

Bardzo miłe jest to, że Autorka, chociaż sama nie jest weganką zdecydowała się nie używać w swojej książce produktów odzwierzęcych. Może się wydawać, że wegańskie i do tego bezglutenowe słodycze to już wyższy stopień wtajemniczenia, jednak z tą książką szybko przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne.

Książka oprócz wstępu i podstaw (w których są nawet przepisy na wegańskie mleka i jogurt) została podzielona na rozdziały wg pór roku. Dodatkowo w każdym znajdują się przepisy na “codzienne słodycze”, szybkie przepisy, przepisy dla dzieci oraz te na wyjątkowe okazje. Można też przeczytać w niej zabawne historie czytelników bloga dotyczące wypieków bezglutenowych.

Ze swojej strony polecić mogę książkę Słodkie sekrety każdemu kto lubi eksperymentować w kuchni bądź po prostu nie je glutenu a jest łasuchem który jednocześnie lubi jeść zdrowo i bez cukru.

słodkie sekrety 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

print
Previous Kiszony bób
Next Sałatka z bobem i ziemniakami

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *