Twarożek wegański z płatków ryżowych


twarożek wegański

Twarożek wegański można zrobić z różnych składników, tofu, orzechów czy płatków. Ostatnio na warsztatach obiecałam, że napiszę jak robię twarożek z płatków… ryżowych.

Wegański “nabiał” jest bardzo fajnym tematem kulinarnym, niesamowicie rozwija kulinarną wyobraźnię. Można go zrobić z bardzo różnych produktów i czasami ciężko jest rozpoznać, że nie ma w nim produktów odzwierzęcych. Nawet sklepy w Polsce wprowadziły już różne produkty zastępujące wegański nabiał (najczęściej przeze mnie używanym oprócz tofu jest jogurt z Kaulfanda, który świetnie nadaje się do różnych potraw – jest niestety sojowy dlatego nie każdy go zje). Wkrótce na blogu będzie przepis na domowy wegański jogurt 🙂

Pierwszy raz natknęłam się na przepis na twarożek z płatków ryżowych niego na blogu Food Porn Vegan Style, zapomniałam o nim i później przypomniała mi Sylwia z bloga Wszystko jest w głowie. Oczywiście robię go teraz po swojemu, ale zobacz jakie fajne rzeczy robią dziewczyny na swoich blogach 🙂

Do twarożku będą potrzebne

Składniki:

  • 1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych,
  • wrzątek,
  • 1 lub 2 ogórki kiszone + trochę wody z ogórków,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • ew. kilka rzodkiewek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Płatki ryżowe wsyp do miski, zalej je wrzątkiem, tak by woda była trochę powyżej płatków. Zostaw je na kilka minut aż wchłoną wodę. W tym czasie ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, szczypiorek posiekaj a rzodkiewkę pokrój w dowolne kawałki (tak jak lubisz). Do rzodkiewki dodaj starte ogórki, szczypiorek i rzodkiewkę, gdy “twarożek” jest gęsty dodaj wody z ogórków. Spróbuj jak smakuje i dopraw pieprzem i gdy potrzeba solą. Odstaw najlepiej na kilka godzin do lodówki.
Ja staram się zawsze dodawać wodę z ogórków ponieważ ona dodaje smaku twarożkowi oraz go zakwasza, jeśli jej nie masz możesz też użyć soku z cytryny – twarożek powinien być kwaśny. Ale zrób go tak, by Tobie smakował 🙂 Możesz też zetrzeć rzodkiewkę na tarce, twarożek wegański będzie wtedy ostrzejszy w smaku. Możesz go zjadać na pieczywie lub samego, tak jak lubisz.

Daj mi znać w komentarzu, jak Ci smakuje ten  twarożek 🙂

twarożek wegański
Twarożek wegański z płatków ryżowych

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz



print
Previous Zielony koktajl - czy warto go pić?
Next Patelnia żeliwna Staub do wygrania w konkursie oraz przepis na pulpety wegańskie!

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *