Lubisz oreo? A masło orzechowe i czekoladę? Jeśli tak to ten przepis jest dla Ciebie 🙂 Proponuję Ci pyszne i proste do zrobienia babeczki czekoladowe z oreo i masłem orzechowym. Polubi je każdy wielbiciel słodyczy.
Składniki (na 12 średnich babeczek):
- 20 ciastek oreo,
- 2 łyżki masła orzechowego – ja użyłam czekoladowego, ale może być dowolne,
ciasto na babeczki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/2 szklanki cukru lub jeśli lubisz bardzo słodkie możesz dać 3/4,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka sojowego lub wody,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 6 łyżek oleju.
Wykonanie:
Najpierw przygotuj ciasto na babeczki czekoladowe z oreo. Wymieszaj w misce suche składniki, dodaj mokre i dobrze wymieszaj. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaj odrobinę mleka lub wody tak by było bardziej płynne.
Najlepiej jeśli babeczki upieczesz w foremce do muffinek, którą powinnaś wyłożyć 2-3 papierowymi papilotkami (w każde miejsce na babeczkę).
Rozpakuj delikatnie ciastka tak by się nie połamały. Weź 1 ciastko i posmaruj jego jedną stronę odrobiną masła orzechowego, przykryj drugim ciastkiem i również posmaruj odrobiną masła. Do papilotki włóż ciastka z masłem orzechowym, zrób tak ze wszystkimi pozostałymi wkładając po 2 ciastka do jednej papilotki. Możesz użyć dowolnego masła orzechowego, ja użyłam akurat czekoladowego z orzechów ziemnych, ale z każdym będą dobre.
Na ciastka wylej surowe ciasto, tak by był przykryte. Możesz popukać delikatnie blachą w stół żeby ciasto się rozłożyło dookoła i delikatnie nią poruszać. Piecz je przez ok 20 minut w temperaturze ok 180 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, możesz z wierzchu ozdobić je owocami, polewą czekoladową czy kokosową bitą śmietaną. Są pyszne! W sam raz słodkie, krem z ciastka się rozpuszcza a samo ciastko nabiera przyjemnej konsystencji, masło orzechowe jest wyczuwalne w smaku, po prostu poezja smaku 🙂 Jeśli jesteś fanem oreo i czekolady, będziesz w wegańskim niebie 🙂
Chętnie się dowiem czy lubisz takie połączenia, będzie mi miło gdy napiszesz o tym w komentarzu 🙂 A jeśli upieczesz już babeczki, daj mi koniecznie znać jak Ci smakowały!
Smacznego!!!
Można zastąpić ocet jabłkowy zwykłym?
Jeśli nie masz to możesz, ale lepszy jest jabłkowy 🙂