Kruche ciastka maślane wegańskie są naprawdę kruche, lekko słodkie w smaku, w sam raz do herbaty czy kawy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 10 – 12 łyżek roztopionego oleju kokosowego.
Wykonanie:
Te kruche ciastka maślane wegańskie są banalne w wykonaniu i przepyszne. Wystarczy, że przy pomocy malaksera lub ręcznie połączysz ze sobą składniki tak by powstała jednolita masa.
Najwięcej pracy wymaga ulepienie ciastek. Możesz to zrobić odrywając kawałki ciasta i spłaszczając je w dłoniach. Myślę, że wygodniej jest jednak rozwałkować ciasto na macie (przykryte drugą matą) i wycięcie z niego dowolnych kształtów.
Kruche ciastka maślane wegańskie są przepyszne, cukier chrzęści w zębach, ale nie są bardzo słodkie. Smakują wszystkim, dzieciom i dorosłym a są tak proste do przygotowania!
Smacznego!!!
Na moim kanale na YouTube możesz zobaczyć jak to zrobiłam, na pewno będzie Ci łatwiej dzięki temu 🙂
Lubisz herbatę earl grey? Zobacz też inne ciastka które robiłam, właśnie o smaku herbaty 🙂
https://zakreconywegeobiad.pl/ciastka-o-smaku-earl-grey/
Jak można nazywać maślanym coś w czym nie ma śladu masła?
Tak samo jak kotlety sojowe kotletami chociaż nie są z mięsa tak jak mleko kokosowe 🙂 W smaku są jak maślane 🙂
Czy mogę czymś zastąpić olej kokosowy, niestety dziewczyna ma alergię, a chciałabym upiec coś co mogłybyśmy zjeść obie C-:
Można spróbować z wegańskim twardym masłem 🙂
Spróbowałam z wegańskim masłem (trochę się naszukałam takiego bez oleju kokosowego) i wyszły pyszne chociaż na początku trudno się ciasto wyrabiało❤
Super, bardzo się cieszę 🙂 I jakiego “masła” używałaś?