Owsianka wegańska – dzień 2,3,4

Owsianka to moja zmora. Wiadomo, że dobra i zdrowa i nawet mi smakuje, ale jakoś nie mogłam się do niej na dłużej przekonać. Zazwyczaj po niej dosyć szybko bywałam głodna.

Postanowiłam jednak, zrobić sobie (i chętnym do dołączenia – zapraszam i Ciebie) 30 dniowe wyzwanie na FB “Owsiankowy zawrót głowy”  i przekonać siebie i innych do codziennego jedzenia owsianki np na śniadanie.

Dzień 2

Owsianka z bananami i masłem orzechowym

Składniki na 2 porcje:

  • płatki owsiane – 3/4 szklanki
  • masło orzechowe – 2 duże łyżki
  • banany – 2 szt
  • jagody goji – 2 łyżki
  • słonecznik – 2 łyżki
  • rodzynki, chia na wierzch
  • woda

Wykonanie:

Zalej płatki wodą, dodaj masło orzechowe, banana rozgniecionego, goji i słonecznik. Chwilę gotuj, aż miękkość płatków będzie Ci odpowiadać. Jedź na gorąco lub przestudź.
Posyp chia i rodzynkami.

Owsianka - dzień 1
Owsianka dzień 1 – z bananami i masłem orzechowym

 

 

Dzień 3

Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni

Składniki na 2 osoby:

  • płatki owsiane ok 3/4 szklanki
  • 1 jabłko karmelizowane (przepis z bloga – link na końcu wpisu)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda
  • na wierzch syrop klonowy

Wykonanie:
W garnku przygotuj karmelizowane jabłko, gdy już będzie miękkie odłóż kilka do dekoracji.
Wsyp na jabłka płatki owsiane, pestki dyni, cynamon dodaj banana podzielonego na kawałki. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości płatków.
Wyłóż na miseczki, udekoruj jabłkami i syropem klonowym.

Owisianka
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni

Dzień 4

Owsianka z karmelizowaną gruszką i masłem orzechowym

Składniki na 2 osoby:

  • płatki owsiane 1/2 szklanki
  • 1 gruszka karmelizowana (przepis jak na jabłko karmelizowane )
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki jagód goji
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda
  • na wierzch syrop klonowy

Wykonanie:
W garnku przygotuj karmelizowana gruszke, gdy już będzie miękka odłóż kilka do dekoracji.
Wsyp na gruszki płatki owsiane, jagody, cynamon, dodaj masło orzechowe. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości płatków, ciągle mieszając. W razie potrzeby dolej wody.
Wyłóż na miseczki, udekoruj gruszkami i syropem.

Owsianka
Owsianka z karmelizowaną gruszką i masłem orzechowym

 

Dołącz do wydarzeni, pochwal się swoimi owsiankami, zainspiruj innych!

Owies – zdrowy i nie tylko do jedzenia

https://zakreconywegeobiad.pl/karmelizowane-jablka/

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

3 komentarze

  1. Dzien dobry:
    Ja jestem weganka. Boje sie dostac cukrzycy.
    Czy jest mozliwosc kupienia calo miesiecznego weganskiego jadlospisu, ktory by nie mial duzo cukru?
    Bardzo dziekuje.
    Malgorzata Hui
    4407891764082

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *