Manna na mleku


manna na mleku

Manna na mleku – oczywiście roślinnym – jest to coś co przygotowywałam niezmiernie rzadko.

Jednak to, że nie mogę spożywać twardych pokarmów (przez jakiś czas) natchnęło mnie do jej zrobienia. Przyznam szczerze, że taka manna jest pyszna na śniadanie, dla każdego!

Jeśli chcesz możesz ją przygotować bez żadnych słodkich dodatków oprócz banana. W zależności od jego wielkości i stopnia dojrzałości uzyskasz lekko lub bardzo słodką kaszę.

Składniki (na 2 nieduże porcje):

  • 0,5 l mleka ryżowego,
  • 2 banany,
  • 5 dużych łyżek kaszy manny,
  • do posypania ew. cukier koksowy,
  • ew. do polania syrop klonowy,
  • jogurt naturalny kokosowy – opcjonalnie.

Wykonanie:

Mleko ryżowe zmiksuj z 1 bananem. Oczywiście możesz też uzyć każdego innego napoju roślinnego, najlepiej żeby było bez dodatku cukru. Napój ryżowy jest sam w sobie lekko słodki a z dodatkiem dojrzałego banana, jest wystarczająco słodki.

Zagotuj napój z bananem, dobrze wymieszaj, żeby się nie przypaliło. Wsyp delikatnie mannę i dobrze wymieszaj rózgą/trzepaczką. Niestety musisz mieszać cały czas żeby kasza się nie przypaliła.

Gotowanie trwa ok 2 minut w zależności od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać. Im dłużej będzie gotowana tym będzie bardziej sztywna.

Ugotowaną mannę przełóż do miseczek lub talerzy. Drugiego banana obierz ze skórki i pokrój w plastry, udekoruj nim mannę. Na środek możesz położyć łyżkę niesłodzonego jogurtu kokosowego i całoś polać odrobiną syropu klonowego lub posypać cukrem kokosowym.

Taka manna na mleku jest szybka opcją na śniadanie lub deser. Możesz ją zjeść na ciepło lub zimno.

Możesz przygotować dowolne jej wariacje, z owocami jagodowymi, polać syropem malinowym, ułożyć na niej karmelizowane jabłka. Dobór dodatków jest ogromny i zależy tylko od tego co masz w kuchni.

Będzie Ci smakować nie tylko wtedy gdy nie możesz gryźć 😉

kasza manna na mleku
kasza manna na mleku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!!!

Zobacz jak zrobić karmelizowane jabłka:

Karmelizowane jabłka

 

Jeśli lubisz mannę możesz też zrobić z niej dwukolorowe babeczki:

https://zakreconywegeobiad.pl/babeczki-z-kaszy-manny/

print
Previous Surówka z kapusty białej i czerwonej
Next Gulasz z dynią na post dr Dąbrowskiej

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *