Bezglutenowe brownie z bananem

Kto nie lubi ciasta czekoladowego, oblanego czekoladową prostą polewą, aromatycznego i wilgotnego? Nie znam takich osób 😉 Chociaż nie twierdzę, że takich nie ma. Ciasto jest szybkie do przygotowania i szybko się piecze.
Używam ostatnio plastikowych miarek angielskich – filiżanek (cup) 1 taka miarka to 200 ml. Pisząc o filiżance mam właśnie na myśli 1 taką miarkę. Można je w każdym markecie kupić za kilka złotych.

Składniki:

– 1 filiżanka (cup – 200 ml) maki z brązowego ryżu (zmielony brązowy ryż przesiany, przez sitko),
– 1/2 filiżanki cukru,
– 1/3 filiżanki kakao ,
– 1 łyżeczka sody,
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej,

– 2 małe banany lub 1 duży,
– 1/4 filiżanki oleju,
– 1 filiżanka wody,
– 1 łyżeczka octu jabłkowego,
– 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub trochę cukru waniliowego).

na polewę:
– 4 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy,
– 3 łyżki kakao.

Wykonanie:

Wsypujemy do miski suche składniki, mieszamy łyżką. Do blendera wrzucamy banany, dodajemy pozostałe mokre składniki i mielimy na gładko. Możemy teraz albo wszystkie suche składniki wsypać do blendera i razem nim wymieszać, albo wlać mokre do miski z suchymi składnikami i zrobić to łyżką, jak Wam wygodnie. Ciasto jest lejące, nie przejmujcie się tym. Ja swoją formę wylałam olejem i wysypałam mąką kukurydzianą (z braku kaszy kukurydzianej), wlałam ciasto i piekłam przez ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Użyłam odrobinę za dużej blachy i chociaż ciasto urosło to wyszło płaskie, dużo bardziej niż normalnie brownie, ale to nie szkodzi.
Polewę robimy dopiero jak ciasto ostygnie i nakładamy na zimne ciasto (próba nałożenia na ciepłe skończyła się tym, że ciasto zaczęło się do łyżki przyklejać). Wystarczy w misce połączyć składniki polewy, na początku wydaje się, że nic z tego nie będzie bo kakao nie chce się połączyć z syropem, ale po chwili, robi się lśniąca wspaniała polewa 🙂 Delikatnie rozsmarowujemy ją na zimnym cieście, możemy też ułożyć plastry pomarańcza lub mandarynki i zostawić na chwilę, żeby masa zastygła.
To jest pyszne 🙂

IMG_9347

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *