Budyń czekoladowy


Na deser, na śniadanie, na szybko, syty, pyszny. Po prostu budyń 🙂

Składniki (na 2 porcje):

– 500 ml (2 szklanki) mleka roślinnego (u mnie ryżowo-owsiano-migdałowo-daktylowe),
– 2 duże łyżki karobu lub kakao,
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 4 kostki gorzkiej czekolady,
– ew. 1-2 łyżki cukru lub jakiegoś słodu (ilość do smaku),
– ew. mandarynki lub pomarańcze.

Wykonanie:

Odlać z mleka (zimnego) ok 1/2 szklanki, pozostałe mleko zagotować z dodatkiem karobu, gorzkiej czekolady i cukru (dobrze wymieszać). W połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlewać powoli zawiesinę z mąki, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), chwilę gotować.
Rozlać do salaterek, ozdobić lub wymieszać z cząstkami mandarynki. Podawać na ciepło lub ostudzone. Można dodać kawałki orzechów, bakalii, ozdobić bitą śmietaną kokosową 🙂


Smacznego!!!

Właśnie zrobiłam powtórkę tego budyniu, ale dodałam 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami i na spód pokruszone ciasteczko pełnoziarniste, pyszne 🙂

Drukuj
Previous Gołąbki z ziemniakami, kapustą kiszoną i pieczarkami
Next Pulpety z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym

3 komentarze

  1. Avatar
    10 lipca 2019
    Odpowiedz

    Samemu dawałem karob do budyniu ale mi w smaku wychodzi paskudny, zdecydowanie lepiej jak dla moich kubków smakowych sprawje się kakao.

  2. Avatar
    27 listopada 2019
    Odpowiedz

    Doskonały przepis. Nie wiedziałem, że można zrobić budyń samemu. Zawsze używałem tego sklepowego, co prawda znalazłem taki bez cukru i dodawałem jakiś słodzik ale teraz zrobię go już sam 🙂

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *