Na deser, na śniadanie, na szybko, syty, pyszny. Po prostu budyń 🙂

Składniki (na 2 porcje):

– 500 ml (2 szklanki) mleka roślinnego (u mnie ryżowo-owsiano-migdałowo-daktylowe),
– 2 duże łyżki karobu lub kakao,
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 4 kostki gorzkiej czekolady,
– ew. 1-2 łyżki cukru lub jakiegoś słodu (ilość do smaku),
– ew. mandarynki lub pomarańcze.

Wykonanie:

Odlać z mleka (zimnego) ok 1/2 szklanki, pozostałe mleko zagotować z dodatkiem karobu, gorzkiej czekolady i cukru (dobrze wymieszać). W połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlewać powoli zawiesinę z mąki, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), chwilę gotować.
Rozlać do salaterek, ozdobić lub wymieszać z cząstkami mandarynki. Podawać na ciepło lub ostudzone. Można dodać kawałki orzechów, bakalii, ozdobić bitą śmietaną kokosową 🙂


Smacznego!!!

Właśnie zrobiłam powtórkę tego budyniu, ale dodałam 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami i na spód pokruszone ciasteczko pełnoziarniste, pyszne 🙂

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

3 komentarze

  1. Doskonały przepis. Nie wiedziałem, że można zrobić budyń samemu. Zawsze używałem tego sklepowego, co prawda znalazłem taki bez cukru i dodawałem jakiś słodzik ale teraz zrobię go już sam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *