Indyjskie chlebki naan

Zainspirowana Lakto-Owo, zrobiłam ostatnio pyszne indyjskie pieczywo.

Składniki:

– 1 łyżeczka świeżych drożdży,
– 1 łyżeczka cukru,
– 2/3 szklanki ciepłej wody,
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
– 4-5 łyżek oleju,
– łyżeczka soli,
– do posypania np: mak, kminek, gruboziarnista sól.

Wykonanie:

Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut, wysypać na stolnicę (stół) mąkę, dodać do niej 1 łyżkę oleju, sól i drożdże (sprawdzamy wcześniej czy na pewno zaczęły pracować, jeśli nie to niestety raczej nic z tego nie będzie, ale można spróbować odstawić w cieplejsze miejsce, jeśli to nie pomoże tzn że drożdże były stare i trzeba użyć nowych). Zagniatamy zwarte ciasto, ugniatając ok 5 minut (w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub wody). Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto ugniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 8 równych kawałków, formujemy z kawałków kulki i dosyć grubo je rozwałkowujemy (ok 1 centymetra). Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chlebki smarujemy olejem i posypujemy z jednej strony np kminkiem. Układamy je na blasze, wyłożonej matą do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczemy chlebki ok 10 minut, przewracając je w międzyczasie i smarując z drugiej strony olejem.
Naan wychodzą miękkie w środku a skórkę mają chrupiącą, są pyszne po przekrojeniu, zjadane z tym co lubimy (pyszne byłyby ze świeżym pomidorem, ale gdzie teraz dostać takiego 😉 ), lub same 🙂
Zdecydowanie warto na nie czekać 🙂

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *