Bułki drożdżowe nadziewane pieczarkami i kapustą


Może się skusicie zamiast pączków na bułki z wytrawnym nadzieniem?

Składniki (na 6 bułek):

– 250 g mąki pszennej,
– 4 g drożdży suszonych,
– 1/4 szklanki oleju,
– 1/2 szklanki letniej wody,
– 1/4 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka cukru,
– szczypta kurkumy.

nadzienie:

– 6 średnich pieczarek,
– 1/2 cebuli,
– spora garść kiszonej kapusty,
– sól, pieprz, kminek.

Wykonanie:

Wsypać do miski suche składniki, dodać mokre wyrobić robotem lub ręcznie sprężyste elastyczne ciasto, polać je odrobiną oleju, odstawić ciasto do wyrośnięcia (w przykrytej misce, można ją włożyć do zlewu z gorącą wodą). Ja byłam zbyt niecierpliwa i nie czekałam tym razem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Drobno kroimy cebulę, pieczarki, szatkujemy kapustę kiszoną. Na patelnię wlewamy trochę oleju, przesmażamy cebulę dodajemy pieczarki, gdy zmiękną kiszoną kapustę, smażymy razem do czasu gdy kapusta zmięknie, przyprawiamy farsz do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z miski, na blacie lub stolnicy rozwałkowujemy na ok 0,5 cm placek. szklanką zaznaczamy (nie wycinając) 6 kół (obok siebie), na każdym układamy dużą łyżkę farszu, ciasto przykrywamy pozostałym ciastem, dociskamy je dookoła farszu i szklanką wykrawamy bułki. Możemy też zrobić większe kółko, nałożyć na niego farsz, zawinąć końce do góry, skręcić i położyć zawinięciem na blachę. Bułki odstawić (przykryte) do wyrośnięcia, można je posmarować wodą i posypać kminkiem (część i tak spadnie 😉 ).
Piec je przez ok 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej pozostawić je od ostygnięcia i dopiero jeść. IMG_9548
IMG_9551
IMG_9573
IMG_9579
IMG_9575

Smacznego!!!

print
Previous Pikantny sok z cytrusów
Next Wegańska jogurtowa panna cotta

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *