Pasztet jaglano – ryżowy ze słonecznikiem

Składniki na keksówkę:

– ok 1 szklanki kaszy jaglanej (suchej),
– ok 3/4 szklanki ryżu (suchego),
– ok 3/4 szklanki ziarna słonecznika,
– 1/3 szklanki ziarna słonecznika (to nie pomyłka że słonecznik występuje 2 razy),
– 1 por,
– olej,
– 2-3 łyżki gomasio (prażony i mielony sezam z lnem, doprawione solą),
– 2 łyżki płatków owsianych (niekoniecznie),
– sól, pieprz, pieprz ziołowy i inne ulubione przyprawy.

Wykonanie:

Płuczemy porządnie każde “ziarno” i gotujemy odzielnie, ryż, kaszę i 3/4 szklanki słonecznika. Oczywiście można te składniki przygotować wcześniej albo użyć “resztek”. Ugotowane przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy pozostałego słonecznika, gomasio, płatki. Por kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju, dodajemy do masy, jeśli jest bardzo gęsta dodajemy jeszcze trochę oleju. Przyprawiamy do smaku, pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok 180 stopni w wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą keksówce.
Jak każdy pasztet (dla mnie) jest pyszny z chrzanem 🙂 ale również z ogórkiem kiszonym czy innymi dodatkami.
Można go kroić jak również rozsmarować.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *