Jabłecznik bez pieczenia – na zimno

Jabłecznik lubi każdy, a taki prosty do zrobienia, bez pieczenia jest świetną alternatywą dla ciężkich ciast Świątecznych.

Składniki na 2 porcje:

– 4 jabłka,
– 2 płaskie łyżki substancji żelującej – agar-agar,
– ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłam owsianego),
– pół łyżeczki cynamonu,
– 4 ciastka np. typu digestiwe (ja użyłam domowych pełnoziarnistych pierników),
– ew. cukier.

Wykonanie:

Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki. Używając wyciskarki z końcówką do mielenia/ homogenizowania (użyłam Sany) przecisnąć jabłka na mus. Gdy nie mamy wyciskarki możemy jabłka zetrzeć na tarce. Przełożyć go do garnka, jeśli są mało słodkie dosłodzić do smaku, dodać cynamon, wymieszać. Zagotować, dosypać do niego ok 1,5 łyżki agaru, wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować. Ciastka pokruszyć do dwóch foremek, wyłożyć na nie masę jabłkową. Odstawić. Do garnka wlać mleko roślinne, podgrzać – gdy jest mało słodkie można odrobinę dosłodzić. Wsypać ½ łyżeczki agaru, wymieszać, gotować przez kilka minut. Odrobinę mleka wylać na talerzyk, zostawić na chwilę, aż się ściągnie (dzieje się to błyskawicznie), sprawdzić czy jest wystarczająco ścięte, jeśli nie ponownie zagotować mleko i dosypać odrobinę agaru. Zagotować. Agar jest świetną substancją żelującą, zastyga w temperaturze pokojowej, dodatkowo bez straty smaku można masę z nim podgrzewać, doprawiać i dokładać więcej agaru (chociaż, im więcej agaru tym masa jest twardsza).

Mleko wylać na jabłka i zostawić do wystygnięcia. Zjadać gdy będzie całkowicie ścięte i zimne (najlepiej włożyć po ostygnięciu do lodówki).
IMG_85201
IMG_85231

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *