Dziś dalszy ciąg przetworów 🙂
Znalazłam również na stronie Wielkie żarcie (tutaj), super łatwy i szybki przepis na korniszony, roboczo nazywane “na skróty”, ale nazwa tak mi się podoba że tak już zostały nazwane 🙂
Przepis o tyle prosty że ogórki, przyprawy, sól, cukier, ocet, wlewa, wkłada się do słoika, zalewa zimną wodą a potem gotuje :-). Zalewa się nie zmarnuje bo przepis jest na 1 słoik 0,9 l.
Ponieważ miałam słoiki 0,45 l to zmniejszyłam proporcję o połowę i zamieniłam ocet spirytusowy 10% na ocet jabłkowy 6%.
Składniki (przepis na 1 słoik 0,9 l):
– ogórki (ile wejdzie, umytych ciasno upchniętych do słoika),
– koper,
– gorczyca,
– ziele angielskie,
– liść laurowy,
– plastry cebuli,
– plastry marchwi (mogą być podgotowane),
– ząbek czosnku,
– kawałek chrzanu,
– 1 płaska łyżka soli,
– 1,5 łyżki cukru,
– 4-5 łyżek octu (10%, lub odpowiednio większą ilość jabłkowego),
– zimna woda (może być surowa).
Wykonaie:
Tak jak pisałam wcześniej banalne. Wkładamy na spód słoika trochę kopru, 3-4 plastry marchwi, cebuli, układamy bardzo ściśle ogórki, dodajemy pozostałe przyprawy oraz jeszcze trochę cebuli i marchwi, czosnek (wsypałam też trochę suszonej w kawałkach papryki). Wsypujemy do słoika sól, cukier, wlewamy ocet, zalewamy całość wodą, tak żeby ogórki były zakryte.
Postępujemy tak z pozostałymi słoikami, o ile mamy więcej ogórków 🙂 Mnie wyszło z 2 kg ogórków 9 słoików (0,45 l i 0,65 l).
Pasteryzujemy słoiki od zagotowania 6 minut (nie dłużej). Wyjmujemy słoiki, stawiamy na nakrętce, zostawiamy do wystygnięcia, dokręcamy i chowamy na zimę 🙂
Smacznego!!!