Sałatki z warzyw do słoików na zimę


W 2010 jaki i w tym roku zrobiłam pyszną sałatkę do słoików na zimę z przepisu IK dostępnego tutaj.

Ilość zalewy jednak jest taka ogromna że można zrobić spokojnie do niej podwójną porcję warzyw, lub zmniejszyć ją o połowę, lub nawet zrobić 1/3 (spokojnie wystarczy). Ja zrobiłam całą zalewę ale oprócz tej sałatki zrobiłam jeszcze drugą, duży słoik papryki konserwowej i 2 słoiki czosnku (wszystko w tej zalewie, a jeszcze mi 1 litrowy słoik zalewy został ;-)).

Sałatka z kapusty białej

Składniki:

– 3 kg kapusty białej,
– 1/2 kg ogórków kiszonych,
– 1/2 kg marchwi,
– 1 kg papryki (dałam pół na pół czerwoną i żółtą),
4-5 cebul,
– sól.
Zalewa:
– 9 szklanek wody,
– 1 i 1/2 szklanki octu (użyłam jabłkowego)
– 1 i 1/2 szklanki cukru,
– przyprawy: pieprz, ziele ang., listki laurowe.
Wykonanie:
Obrać cebulę i kapustę (z pierwszych brzydkich liści), umyć. Poszatkować drobno kapustę, włożyć całą do sporej miski lub garnka, układając pokrojoną kapustę przesypywać ją solą do przetworów (łącznie 4 łyżki soli), odstawić na 4 godziny (można ją po jakimś czasie przemieszać i “wydusić” rękoma).
Cebulę pokroić w półplasterki i również posolić (ale już nie taką ilością, tylko trochę “na oko”), również odstawić na 4 godziny (najlepiej przykryć talerzykiem bo jakimś czasie zaczyna “pachnieć”.
W międzyczasie pokroić paprykę w małe kawałki, marchew pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce, ogórki pokroić w plasterki.
Po 4 godzinach wycisnąć kapustę i cebulę z soku, wylać go. Wymieszać w dużej misce kapustę, cebulę i pokrojone warzywa.
Zagotować wodę, dodać do niej cukier i ocet (trzeba próbować w trakcie robienia, jeśli chcemy żeby była bardziej słodka, dosłodzić).
Sałatkę zalać gorącą zalewą (jeśli zrobiliście całą to zalejcie tylko tyle żeby warzywa były przykryte), wymieszać.
Do słoików włożyć w zależności od ich wielkości po 1-2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i listek laurowy.
Wkładać sałatkę do słoików, dobrze ubijając (powinno wycisnąć się z niej tyle zalewy że dolewać już nie potrzeba, jeśli jednak jest mało to trzeba uzupełnić, tak żeby sałatka była zakryta).
Pasteryzujemy sałatę ok 20 minut.
Tak jak pisałam na początku, zostało mi bardzo dużo zalewy, postanowiłam więc zrobić jeszcze inną sałatkę (z tego co w domu było 🙂 ).
Sałatka z kapusty pekińskiej – paski
Składniki:
– 1 kapusta pekińska (ok 1,5 kg),
– kawałek dyni (dałam taki wielkości ręki),
– 2 małe białe papryki,
– 1 – 2 marchewki,
– 1 kolba kukurydzy,
– kilka ogórków zielonych (małych),
– 2 duże pomidory,
– 1 cebula.
Wykonanie:
Ponieważ chciałam żeby ta sałatka była inna od tamtej pokroiłam warzywa w paski (nożykiem do warzyw), zajęło to trochę więcej czasu ale trudno.
Kapustę pekińską umyć, wysuszyć, pokroić w paski, cebulę pokroić w półplastry, nasolić je lekko razem, z pomidorów okroić grube plastry razem ze skórą (wygląda to tak jakby od góry podzielić pomidora na 4 ścianki, a zostanie środek z daszkiem i spodem),  wyjąć gniazda nasienne a plastry pomidorów pokroić w paski, ziarna kukurydzy okroić z kolby. Dynię, marchewkę i ogórki okrawamy dookoła nożykiem do warzyw, robiąc długie, cienkie plastry.
Wszystkie warzywa razem wymieszać, tak jak przy poprzedniej sałatce zalać zalewą, wkładać ciasno do słoików (wkładamy do nich również liść laurowy i ziele angielskie).

Słoiki pasteryzujemy ok 10-15 minut.

Można też wykorzystać tą zalewę do zrobienia papryki konserwowej 🙂
Smacznego!!! Zimą 😉
print
Previous Potrawka z bakłażana
Next Korniszony na skróty

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *