W 2010 jaki i w tym roku zrobiłam pyszną sałatkę do słoików na zimę z przepisu IK dostępnego tutaj.
Ilość zalewy jednak jest taka ogromna że można zrobić spokojnie do niej podwójną porcję warzyw, lub zmniejszyć ją o połowę, lub nawet zrobić 1/3 (spokojnie wystarczy). Ja zrobiłam całą zalewę ale oprócz tej sałatki zrobiłam jeszcze drugą, duży słoik papryki konserwowej i 2 słoiki czosnku (wszystko w tej zalewie, a jeszcze mi 1 litrowy słoik zalewy został ;-)).
Sałatka z kapusty białej
Składniki:
– 1/2 kg ogórków kiszonych,
– 1/2 kg marchwi,
– 1 kg papryki (dałam pół na pół czerwoną i żółtą),
– sól.
– 9 szklanek wody,
– 1 i 1/2 szklanki octu (użyłam jabłkowego)
– 1 i 1/2 szklanki cukru,
– przyprawy: pieprz, ziele ang., listki laurowe.
Cebulę pokroić w półplasterki i również posolić (ale już nie taką ilością, tylko trochę “na oko”), również odstawić na 4 godziny (najlepiej przykryć talerzykiem bo jakimś czasie zaczyna “pachnieć”.
W międzyczasie pokroić paprykę w małe kawałki, marchew pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce, ogórki pokroić w plasterki.
Po 4 godzinach wycisnąć kapustę i cebulę z soku, wylać go. Wymieszać w dużej misce kapustę, cebulę i pokrojone warzywa.
Sałatkę zalać gorącą zalewą (jeśli zrobiliście całą to zalejcie tylko tyle żeby warzywa były przykryte), wymieszać.
Do słoików włożyć w zależności od ich wielkości po 1-2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i listek laurowy.
Pasteryzujemy sałatę ok 20 minut.
– kawałek dyni (dałam taki wielkości ręki),
– 2 małe białe papryki,
– 1 – 2 marchewki,
– 1 kolba kukurydzy,
– kilka ogórków zielonych (małych),
– 2 duże pomidory,
– 1 cebula.
Kapustę pekińską umyć, wysuszyć, pokroić w paski, cebulę pokroić w półplastry, nasolić je lekko razem, z pomidorów okroić grube plastry razem ze skórą (wygląda to tak jakby od góry podzielić pomidora na 4 ścianki, a zostanie środek z daszkiem i spodem), wyjąć gniazda nasienne a plastry pomidorów pokroić w paski, ziarna kukurydzy okroić z kolby. Dynię, marchewkę i ogórki okrawamy dookoła nożykiem do warzyw, robiąc długie, cienkie plastry.
Słoiki pasteryzujemy ok 10-15 minut.
No Comment