Kotlety warzywne – post dr Dąbrowskiej

Te kotlety można robić z różnych warzyw, ale dobrze, żeby była w nich cukinia bo ona świetnie skleja kotlety.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 młoda marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku  

Wykonanie:

Zetrzyj cukinię, marchewkę i czosnek. Posól masę, odstaw i wyciśnij płyn. Dodaj szczypiorek, przypraw do smaku.  Uformuj kotlety jeszcze je wyciskając. 
Ja je piekłam przez 16 minut we frytownicy beztłuszczowej w 195 stopniach. W piekarniku będzie trochę trwało dłużej, ale sprawdzaj, żeby się nie przypaliły.

Jeśli chcesz możesz je podać np z sosem pomidorowym.  

Nie lubisz gotować? Zamów sobie zestaw wegański lub postny 🙂 

Zajrzyj do mnie:

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *