Kotlety z kaszy jęczmiennej


Znów proste, zdrowe i szybkie do przygotowania 🙂 A do tego można zrobić z pozostałości kaszy po innym obiedzie 🙂

Składniki (na ok 12 kotletów):

– kasza jęczmienna (miałam ok 1 szklanki suchej kaszy),
– 1 cebula,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można zrobić bez),
– natka pietruszki,
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, asafetyda,
– panierka, np. bułka tarta,
– olej.

Wykonanie:

Ugotowaną kaszę mielimy porządnie blenderem ręcznym, dodajemy drobno posiekaną cebulę, i natkę pietruszki, przyprawiamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżkę bułki tartej (jeśli uznacie że jest za mało zwarte to można dodać więcej maki lub bułki, ale kasza po zmieleniu będzie bardzo się kleiła), dobrze wyrabiamy, obtaczamy w bułce i smażymy lub pieczemy do zrumienienia.
Podałam do nich pieczarki balsamiczne wg przepisu wegetarinki i surówkę z kapusty pekińskiej. Pycha 🙂

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Trochę inna mizeria
Next Prosta sałatka z kapusty

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *