Nie wiem jak to się stało że o niej zapomniałam, w tamtym roku robiłam ją dosyć często i dopiero teraz przypomniałam sobie o niej. Właśnie wyjęłam ćwiartkę kapusty pozostałą z niedzielnego obiadu i przerobiłam ją na to cudo 😉
Składniki (na 1 porcję):
– ćwierć młodej kapusty,
– sól, pieprz,
– 1 łyżka majonezu -użyłam swojego fasolowego – 1 łyżeczka musztardy.
Wykonanie (banalnie proste):
Kapustę kroimy w cienkie paski, lekko solimy i odstawiamy żeby zmiękła, mieszamy majonez z musztardą, dodajemy trochę pieprzu, mieszamy powstały sos z kapustą, odstawiamy najlepiej do lodówki żeby się przegryzło. Jeśli za mało mamy sosu to dorabiamy wg własnego smaku 😉
Na moich zdjęciach nie bardzo widać “sos” dlatego że ja lubię sałatki w których jest więcej warzyw niż sosu, ale zawsze można zrobić podwójną ilość i kapusta będzie wtedy bardziej “pływała” w majonezie i musztardzie ;-), poza tym kapusta i tak przechodzi smakiem sosu.
Choć z wyglądu jest skromna to smakuje pysznie 😉
Smacznego!!!