Składniki (na ok 25 niedużych kotletów):
– 1 mały seler,
– ok 12 pieczarek,
– 1 cebula,
– ok 5 dużych łyżek płatków owsianych,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
– sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka,
– pół kubka słonecznika,
– 2 łyżki natki pietruszki,
– 1 ząbek czosnku,
– olej,
– bułka tarta.
Wykonanie:
Zetrzeć seler i pieczarki na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać starte pieczarki i seler oraz płatki owsiane. Wymieszać, chwilę podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości, dodać słonecznik, wyparować wodę. Przyprawić, dodać zmiażdżony czosnek. Można odstawić do ostygnięcia lub od razu na patelni zmiksować blenderem ręcznym część masy, ale tak żeby zostało jej trochę w całości. Po ostygnięciu dodajemy mąkę, natkę pietruszki, jeśli wydaje nam się że jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Są pyszne, lekko słodkie w smaku.
Smacznego!!!