Sezon na szparagi w pełni, w moim ogródku codziennie zrywam po kilkadziesiąt sztuk. Chociaż bardzo je lubię na surowo, zrobiłam ostatnio na obiad pyszne szparagi z makaronem w kremowym sosie.
To danie jest pyszne i proste do zrobienia. Możesz użyć dowolnego makaronu do niego.
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 pęczka szparagów zielonych,
- 200 g makaronu np foglie d’ulivo agli spinaci (szpinakowe liście oliwne),
- ok 300 g jedwabistego tofu miękkiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- szklanka bulionu warzywnego lub wody,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka łyżek oleju.
Wykonanie:
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu (gotuje się ok 12 minut). Ja użyłam makaronu zwanego liście oliwne (od kształtu), jest on twardszy i się nie rozpada, w sam raz do szparagów.
Szparagi umyj, gdy potrzeba obierz końcówki cienko obieraczką do warzyw, pokrój je na kawałki. Zmiel na gładko tofu z bulionem, płatkami i czosnkiem. Rozgrzej na patelni trochę dobrej jakości oleju, wrzuć szparagi i chwilę je podsmażaj. Zalej je zmielonym tofu i duś razem do zmięknięcia szparagów. Wrzuć do nich odcedzony makaron, dobrze wymieszaj.
Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj na gorąco.
Smacznego!!!
Super pomysł 🙂 Ja też staram się korzystać jak najczęściej z sezonowych warzyw i owoców. A niestety sezon na szparagi trwa krótko…:(