Szparagi z makaronem w kremowym sosie

Sezon na szparagi w pełni, w moim ogródku codziennie zrywam po kilkadziesiąt sztuk. Chociaż bardzo je lubię na surowo, zrobiłam ostatnio na obiad pyszne szparagi z makaronem w kremowym sosie.

To danie jest pyszne i proste do zrobienia. Możesz użyć dowolnego makaronu do niego.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 pęczka szparagów zielonych,
  • 200 g makaronu np foglie d’ulivo agli spinaci (szpinakowe liście oliwne),
  • ok 300 g jedwabistego tofu miękkiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • szklanka bulionu warzywnego lub wody,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka łyżek oleju.

Wykonanie:

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu (gotuje się ok 12 minut). Ja użyłam makaronu zwanego liście oliwne (od kształtu), jest on twardszy i się nie rozpada, w sam raz do szparagów.

Szparagi umyj, gdy potrzeba obierz końcówki cienko obieraczką do warzyw, pokrój je na kawałki. Zmiel na gładko tofu z bulionem, płatkami i czosnkiem. Rozgrzej na patelni trochę dobrej jakości oleju, wrzuć szparagi i chwilę je podsmażaj. Zalej je zmielonym tofu i duś razem do zmięknięcia szparagów. Wrzuć do nich odcedzony makaron, dobrze wymieszaj.

Przypraw do smaku solą i pieprzem, podawaj na gorąco.

Smacznego!!!

Szparagi z makaronem w kremowym sosie
Szparagi z makaronem w kremowym sosie

Szparagi z makaronem w kremowym sosie

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *