Spaghetti w sosie pomidorowym z soczewicą to pyszne i proste danie. Soczewica zastępuje w nim “mielone” i dodaje wartości odżywczych oraz smaku.
Składniki:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
- passata pomidorowa ok 0,7 l lub sok pomidorowy,
- gałązka lubczyku lub 1/4 łyżeczki suszonego,
- 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 nieduża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- świeża bazylia – kilka listków,
- opcjonalnie suszone oregano,
- sól, pieprz,
- ew. 1 marchewka,
- ser wegański do dekoracji,
- makaron spaghetti (np razowy) ok 100 g na osobę
Wykonanie:
Zacznij od porządnego wypłukania soczewicy, zrób to kilka razy do momentu, aż woda będzie jasna a nie mleczna.
Do garnka wlej olej, wrzuć na niego pokrojoną w niedużą kostkę cebulę i chwilę ją smaż, posyp ją szczyptą soli. Gdy cebula zmięknie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze wymieszaj, dodaj ziele i liść laurowy oraz pokrojony lubczyk.
Jeśli chcesz możesz dodać pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce marchew. Musisz ją smażyć tak długo by była prawie miękka zanim wlejesz pomidory.
Wrzuć do warzyw wypłukaną soczewicę i zalej ją passatą. Sos musisz co chwila mieszać żeby się nie przypalił. Dodaj posiekaną bazylię i jeśli chcesz szczyptę oregano. Gotuj całość do miękkości soczewicy kontrolując gęstość sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj trochę gorącej wody lub bulionu warzywnego. Jeśli będzie wydawał Ci się za rzadki poczekaj trochę ponieważ soczewica go zagęści a płyn odparuje, ale możesz zawsze dodać gęstej passaty. Pod koniec gotowania przypraw sos solą i pieprzem do smaku.
W czasie gotowania sosu przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Wyłóż makaron na talerze, polej go sosem i zetrzyj na niego jeśli masz trochę wegańskiego sera, ciesz się smakiem pysznego spaghetti w sosie pomidorowym z soczewicą.
Smacznego!!!