Pasta marchewkowa “łososiowa”


Bardzo lubię tą pastę i robię ją co jakiś czas. Przepis z książki R. Rupowskiego “Zdrowiej jesz – zdrowiejesz” (bardzo lubię tą książkę).

Składniki (w oryginale):

– 4 ugotowane marchewki,
– 2 cebule,
– 2 szklanki soku pomidorowego,
– 1 szklanka orzechów ziemnych (nigdy tyle nie dałam, bo nie miałam 😉 ),
– 1 łyżeczka kaparów (ostatnio zastąpiłam 10 czarnymi oliwkami i też było pycha),
– olej,
– sól, ew. cukier.

Wykonanie:

Ugotowane marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno pokroić, kapary wyjąć z zalewy (jeśli dajemy oliwki to drobno je kroimy). Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, kapary (oliwki), orzechy (w przepisie nie jest nic napisane o pokrojeniu ich, ja czasami daje całe, czasami kroję, łatwiej się wtedy gryzie 😉 Zalewamy całość sokiem pomidorowym i dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy (ja gotuję ponad pół godziny, wtedy odparowuje też sok a pozostaje smak). Doprawiamy solą i ew. cukrem o ile sok był kwaśny.
Zjadamy na pieczywie, najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym i kiełkami 🙂

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Jabłka w cieście
Next Surówka z selera z ananasem

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *