Rosół warzywny na diecie dr Dąbrowskiej z marchewkowym makaronem

Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół z makaronem 🙂 Nie brakowało mi w nim tłuszczu, był wspaniały.

Składniki:

– 2 duże marchewki,
– 1 duża pietruszka,
– 2 duże pałki selera naciowego,
– ok 15 cm kawałek pora (może być zielona część),
– 2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
– 2 liście laurowe,
– 3 ziarenka ziela angielskiego,
– 2 goździki, – 2 liście curry,
– 1 cm imbiru świeżego
– lubczyk suszony lub świeży,
– sól, pieprz,
– natka pietruszki, koperek, szczypiorek

– 1 marchew (na makaron)
– 1 ząbek czosnku.

Wykonanie

Obrać i umyć warzywa za zupę, przekroić je na mniejsze kawałki (oprócz pora), wrzucić do garnka, dodać przyprawy (odłożyć trochę natki i koperku), gotować przez ok 2 godziny na małym ogniu. Marchewkę która pozostała pokroić (najłatwiej przy pomocy mandoliny) na cienkie paski jak spaghetti. Wyjąć łyżką cedzakową ostrożnie warzywa z zupy, odłożyć na bok, przykryć żeby nie ostygły (jeśli chcemy je zjeść w zupie), na gotujący się bulion wrzucić pokrojoną marchewkę, gotować ją aż będzie miękka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku. Na talerze włożyć warzywa z zupy (jeśli chcemy), nalać gorący bulion z “makaronem”, posypać pozostałą zielenizną i zjadać póki gorące.

Smacznego!!!

 

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *