Połączenie może brzmi dziwnie ale za to smakuje bardzo dobrze 🙂
Składniki:
– 4 małe pomarańcze lub 3 duże (ja użyłam czerwonych),
– 3 duże cebule,
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub świeżego,
– 4 łyżki oliwy,
– 1 łyżka octu balsamicznego,
– po kilka gałązek szczypiorku i koperku,
– sól, pieprz, odrobina cukru
Wykonanie:
Cebule obierz, pokrój w równe ok 2 mm plastry, odłóż do miseczki, dobrze posól, odstaw na ok 10 minut. Pomarańcze obierz, pokrój w plastry ok 4 mm, wyjmij pestki – jeśli są, odłóż delikatnie do miski.
Zlej z nich sok, połącz go z oliwą, octem i tymiankiem, przypraw solą i cukrem. Cebule wyłóż na sitko, opłucz zimną wodą. Rozłóż na talerzu plastry pomarańczy, ułóż na nich cebule, polej sosem, posyp pieprzem i pokrojoną zieleniną. Możesz również wymieszać wszystko ze sobą 🙂
Smacznego!!!