Sałatka z pomarańczy i cebuli – antywirusowa

 

Połączenie może brzmi dziwnie ale za to smakuje bardzo dobrze 🙂

 

 

 

 

Składniki:

– 4 małe pomarańcze lub 3 duże (ja użyłam czerwonych),
– 3 duże cebule,
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub świeżego,
– 4 łyżki oliwy,
– 1 łyżka octu balsamicznego,
– po kilka gałązek szczypiorku i koperku,
– sól, pieprz, odrobina cukru

Wykonanie:

Cebule obierz, pokrój w równe ok 2 mm plastry, odłóż do miseczki, dobrze posól, odstaw na ok 10 minut. Pomarańcze obierz, pokrój w plastry ok 4 mm, wyjmij pestki – jeśli są, odłóż delikatnie do miski.

Zlej z nich sok, połącz go z oliwą, octem i tymiankiem, przypraw solą i cukrem. Cebule wyłóż na sitko, opłucz zimną wodą. Rozłóż na talerzu plastry pomarańczy, ułóż na nich cebule, polej sosem, posyp pieprzem i pokrojoną zieleniną. Możesz również wymieszać wszystko ze sobą 🙂

Sałatka z pomarańczy i cebuli

 

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *