3 proste surówki do obiadu


surówki do obiadu

Masz czasami problem z tym jaką surówkę do obiadu zrobić? Mam dla Ciebie nie jeden a trzy przepisy na pyszne i proste surówki do obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1/2 dużej kapusty pekińskiej lub 1 mała,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 1 mała cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka łyżek oleju tłoczonego na zimno.

Wykonanie:

Kapustę poszatkuj w cienkie paski, ogórki kiszone zetrzyj na grubej tarce.  Cebulę pokrój w cienkie półplastry. Dodaj do nich szczyptę soli i sporo pieprzu. Wymieszaj dokładnie rękoma warzywa a nawet wygnieć je by ogórki puściły sok. Dodaj do nich sok z limonki i olej, jeszcze raz porządnie wymieszaj i spróbuj czy nie potrzeba jej przyprawić.

surówki do obiadu
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych

Surówka z kalarepy i jabłka

Składniki:

  • 1 mała kalarepa,
  • 1 jabłko,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka soku z limonki.

Wykonanie:

Umyj warzywa. Kalarepę obierz, jabłko pokrój na 4 części i wykrój z niego gniazdo nasienne. Zetrzyj je na grubej tarce. Dodaj do nich jogurt roślinny i sok z limonki. Dobrze wymieszaj, spróbuj i przypraw do smaku.

surówki do obiadu
Surówka z kalarepy i jabłka

Surówka w stylu azjatyckim

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej,
  • 1 mała kalarepa,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego,
  • kilka pasków startej skórki z limonki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ew. kawałek ostrej papryki.

Wykonanie:

Założenie tej surówki jest takie by warzywa były pokrojone w cienkie paski, możesz do tego użyć specjalnego przyrządu do robienia pasków lub temperówki do warzyw.

Umyj wszystkie warzywa, wykrój z papryki nasiona. Sałatę pokrój w cienkie paski, paprykę przekrój wzdłuż na 4 części i każdy kawałek pokrój w paski. Kalarepę i cukinię możesz zetrzeć na grubej tarce jeśli nie masz maszynki do robienie pasków. Dodaj do warzyw sok z limonki, ocet, olej i skórkę z limonki. Wymieszaj warzywa i przypraw je do smaku solą i pieprzem.

surówki do obiadu
Surówka w stylu azjatyckim

Każda z tych surówek jest pyszna i najlepiej smakują jak postoją chwilę po zrobieniu.

Jeśli lubisz moje filmiki możesz na kanale YT obejrzeć jak te surówki powstają 🙂

A jaka jest Twoja ulubiona surówka do obiadu?

Smacznego!!!

print
Previous Zupa z czarnej soczewicy z selerem naciowym
Next Wegańska Kuchnia Polska

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *