Surówka z kapusty białej i czerwonej

Jesień jest idealnym momentem by wprowadzić kapustę na salony 😉 Koniecznie musisz spróbować jaka pyszna jest surówka z kapusty białej i czerwonej.

Składniki:

– po kawałku mniej więcej równym białej i czerwonej kapusty,
– 1 cebula,
– 1 marchewka,
– pęczek natki pietruszki,
– sól, pieprz,
– olej lniany lub inny tłoczony na zimno,
– sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Kapusty pokrój w cienkie krótkie paski, możesz też zetrzeć je na mandolinie lub przy pomocy malaksera. Posól je i  odstaw by zmiękły i puściły sok.

Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do kapusty o dokładnie wymieszaj. Najlepiej się to robi rękoma wyciskając kapustę tak by sok puściła.
Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do pozostałych warzyw, wymieszaj. Przypraw surówkę do smaku solą (jeśli jeszcze potrzeba) i pieprzem. Jeśli masz czas możesz surówke zostawić by kapusta zmiękła i dopiero później dodać olej i sok z cytryny. Jeśli nie od razu dodaj do niej sok z cytryny i tłoczony na zimno olej.

Taka surówka będzie świetnie pasowała do obiadu.

Jeśli jesteś na poście dr Dąbrowskiej, nie dodawaj do niej oleju.

surówka z kapusty białej i czerwonej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcesz poczytać o zdrowotnych właściwościach kapusty?

Zajrzyj tutaj:

4 z 10 warzyw przywracających zdrowie – kapusta głowa pusta?

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *