Jesień jest idealnym momentem by wprowadzić kapustę na salony 😉 Koniecznie musisz spróbować jaka pyszna jest surówka z kapusty białej i czerwonej.
Składniki:
– po kawałku mniej więcej równym białej i czerwonej kapusty,
– 1 cebula,
– 1 marchewka,
– pęczek natki pietruszki,
– sól, pieprz,
– olej lniany lub inny tłoczony na zimno,
– sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Kapusty pokrój w cienkie krótkie paski, możesz też zetrzeć je na mandolinie lub przy pomocy malaksera. Posól je i odstaw by zmiękły i puściły sok.
Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do kapusty o dokładnie wymieszaj. Najlepiej się to robi rękoma wyciskając kapustę tak by sok puściła.
Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do pozostałych warzyw, wymieszaj. Przypraw surówkę do smaku solą (jeśli jeszcze potrzeba) i pieprzem. Jeśli masz czas możesz surówke zostawić by kapusta zmiękła i dopiero później dodać olej i sok z cytryny. Jeśli nie od razu dodaj do niej sok z cytryny i tłoczony na zimno olej.
Taka surówka będzie świetnie pasowała do obiadu.
Jeśli jesteś na poście dr Dąbrowskiej, nie dodawaj do niej oleju.
Chcesz poczytać o zdrowotnych właściwościach kapusty?
Zajrzyj tutaj:
4 z 10 warzyw przywracających zdrowie – kapusta głowa pusta?
Smacznego!!!