Słonecznik do chrupania w dwóch odsłonach


Słonecznik do chrupania

 

 

Chyba lubisz czasami coś pochrupać? Ja też, dlatego czasami przygotowuje słonecznik do chrupania. W dwóch smakach: na ostro-słodko i na słono z korzenną nutą.

 

 

 

Może się wydawać, że to dziwne połączenia, ale są pyszne! I bardzo proste do zrobienia 🙂

Słonecznik ostro-słodki

 

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki dowolnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli.

 

Wykonanie:

Do przygotowania będzie Ci potrzebna patelnia z grubym nieprzywierającym dnem. Rozgrzej ją porządnie, musi być bardzo gorąca. Wsyp ziarna słonecznika i chwilę podgrzewaj, dodaj szczyptę soli i paprykę, dobrze wymieszaj. Dodaj do słonecznika cukier i praż cały czas mieszając do czasu aż się rozpuści i dobrze oblepi każde ziarenko. Wysyp gotowy słonecznik na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Uważaj bo karmel może parzyć więc nie próbuj podjadać gorącego z patelni! Gdy ostygnie podziel go na mniejsze kawałki i chrup do woli 🙂

Słonecznik słony z cynamonem

 

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu.

 

Wykonanie:

Robi się go szybciej niż wcześniejszy smak. Na początku również musisz bardzo dobrze rozgrzać suchą patelnię. Wrzuć na nią słonecznik i cynamon, chwile smaż i dodaj sos sojowy. “Trudność” polega na tym, żeby bardzo szybko wymieszać słonecznika z sosem bo ten zaczyna się od razu gotować i zbrylać a chodzi o to żeby był równomiernie wymieszany. Chwilę go praż i zdejmij szybko z patelni, żeby się nie spalił. Zostaw do ostudzenia.

 

Słonecznik do chrupania
Słonecznik do chrupania w dwóch smakach

Jeśli chcesz ładnie podać swoje przegryzki ze słonecznika, możesz użyć naczynia ceramicznego Staub, w którym podasz nie tylko słonecznik do chrupania, ale np oliwki czy różne pasty.

W zestawie oprócz 4 miseczek jest też kwadratowa podstawka, która może służyć za talerz, na którym ułożysz na pokrojone warzywa do maczania ich w dipach, nałożonych do miseczek.

Naczynie jest dostępne w różnych kolorach więc możesz wybrać taki który najbardziej Ci pasuje 🙂

Nadają się one do zapiekania ale można w nich zamrażać ponieważ są przystosowane do temperatur od  -20 do + 300.

Już wkrótce na blogu będzie konkurs, w którym można wygrać takie naczynie, bądź czujna/czujny!

 

print
Previous Test blendera G21 Perfect Smoothie Vitality
Next Zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym

2 komentarze

  1. Kamila
    21 listopada 2017
    Odpowiedz

    🙂 ..udało się, potwierdzam tym komentarzem:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *