Sok detoksykujący

Wszystkiego najlepszego w 2016 r. 🙂

Sporo osób może mieć dzisiaj problemy żołądkowe i nie tylko 😉 Dlatego mam dla Was przepis na sok który pomoże Wam oczyścić zalegające z alkoholu i nie tylko toksyny.

Składniki:

– 2 duże buraki,
– 2 różowe grejfruty (można użyć też zwykłych)
– 2 cytryny (lub limonki).

Wykonanie:

Używając wyciskarki (ja użyłam Sany) z założonym drobnym sitem, wycisnać na przemian każdy z owoców. Wymieszać sok i wypić. Można odstawić go na godzinę (burak jest bardzo silnie pobudzający i niektóre osoby nie powinny pić soku z niego od razu).

Burak oczyszcza nasz układ krwionośny, zawiera dużo żelaza, w połączeniu z owocami zawierającymi dużo witaminy C, da nam duży zastrzyk energii. Dodatkowo burak oczyszcza jelita, co jest dla niektórych ważne po Sylwestrze. Zawarte w grejpfrutach limonoidy pomagają wytworzyć walczący z toksynami enzym, którego wątroba używa do przekształcenia ich w substancje łatwo rozpuszczalne w wodzie. Powoduje to, że są one łatwiej wydalane. Cytryny bądź limonki alkalizują organizm, wspomagając w ten sposób oczyszczanie.

Najlepiej pić go codziennie rano 🙂 Sok ma zapach buraków, a smak już głównie cytrynowo grejfrutowy, może to dziwne, ale dla mnie było on lekko słony w smaku.

IMG_8493
IMG_84891
IMG_84961

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *