Proste ciasto z kaszy jaglanej, można jej jeść bez wyrzeczeń 🙂
Składniki:
– 6 kubków (małych po 200 ml) ugotowanej kaszy jaglanej,
– 100 g rodzynek,
– sok z 1 cytryny,
– 1 duża puszka mleka kokosowego (400 ml),
– 10 łyżek wiórków kokosowych,
– 1 łyżka esencji waniliowej,
– ew. łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy,
– słód do posłodzenia masy,
– pół tabliczki gorzkiej czekolady,
– 1 łyżka oleju kokosowego.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zmielić razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią mleka kokosowego (mleko musi postać najlepiej kilka dni w lodówce, żeby się tłuszcz ściągnął, nie nadaje się takie prosto ze sklepu!) oraz sokiem z cytryny. Najlepiej żeby masa była gładka, wtedy ciasto nie będzie miało grudek. Spróbować masy, gdy jest za mało słodka dodać słodu, melasy lub syropu z agawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę wyłożyć (jest gęsta) do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo spiekało, trzeba zmniejszyć temperaturę.
Czekoladę roztopić – na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę do której wkładamy czekoladę oraz olej kokosowy, mieszamy i szybko polewamy lekko ostudzone ciasto. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy możemy je kroić, najlepiej jest je pozostawić przez noc.
Ciasto nie jest bardzo słodkie, lekko kwaskowe, po prostu pyszne 🙂
Smacznego!!!
Przepiękny! Będę musiała zrobić w takiej wersji, bo bardziej przypomnia tradycyjny, za którym tęsknię. A dotąd robiłam albo kokosowy albo czekoladowy. Także z góry dzięki za przepis!<3
Dzień dobry 🙂
będę wdzięczna za podanie informacji ile gramów surowej kaszy jaglanej potrzebnej jest do przygotowania tego sernika
Niestety nie pamiętam 🙁