Surówka z selera naciowego


Znalazłam w zakamarkach lodówki kupionego jakiś czas temu selera naciowego, który leżał i czekał aż się nad nim zlituję. Dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień w którym stwierdziłam że czas coś z niego zrobić. Padło na surówkę. Po wymieszaniu składników byłam w szoku że wyszła taka pyszna 🙂

Składniki:

– 5 – 6 łodyżek selera naciowego,
– 1 duże soczyste jabłko,
– garść namoczonych rodzynek,
– 3 – 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
– 10 – 12 orzechów włoskich,
– szczypta soli i pieprzu,
– 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno, nierafinowanego (najzdrowiej).

Wykonanie:

Seler umyć i obrać (jak rabarbar), pokroić w plasterki o grubości do 0,5 cm. Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Orzechy rozłupać i pokroić. Wymieszać w misce: seler, jabłko, orzechy, rodzynki, kukurydzę, delikatnie posolić i popieprzyć, polać olejem i wymieszać.
Przed dodaniem oleju myślałam że surówka będzie sucha, ale nic bardziej mylnego, jabłko jeśli jest soczyste wystarczy za “sos” ale stwierdziłam że będzie jeszcze lepsza z olejem. I się nie pomyliłam, chociaż obie wersje mi smakowały.
Polecam, bo jest pyszna 🙂

 Smacznego!!!

print
Previous Słodki krem jaglany
Next Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie chrzanowym

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *