Słodki krem jaglany

Dzisiaj miałam ochotę na kaszę jaglaną, ale w trochę innej wersji niż zwykle. Postanowiłam zrobić z niego krem, który podałam z domowym musem gruszkowym (rozgotowane we własnym sosie gruszki, bez cukru).

Składniki:

– kasza jaglana,
– kilka daktyli,
– garść rodzynek,
– banan,
– ew. słód,

– mus gruszkowy, lub jabłkowy.

Wykonanie:
Namoczyć daktyle i rodzynki, kaszę dobrze wypłukać (można również zostawić ją na trochę w wodzie, i dopiero wypłukać).
Ugotować kaszę z daktylami i rodzynkami (2,5 razy więcej wody niż kaszy), dodać do już ugotowanej banana, zmiksować wszystko na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli jest mało słodkie, dosłodzić słodem. Krem trzeba od razu nakładać bo później może być ciężko, robi się on klejący i gęsty.
Do pucharka włożyć krem (1/3 wysokości), na niego mus owocowy i znów krem, przystroić rodzynkami lub owocami.
Można podawać na ciepło lub po ochłodzeniu.

 Jest pyszny 🙂 Mój sceptycznie nastawiony do kaszy jaglanej Mąż  zjadł ze smakiem i pochwalił 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *