Zupa z czarnej soczewicy z selerem naciowym

Zupa z czarnej soczewicy z selerem naciowym jest bardzo aromatyczna i pyszna, a oprócz tego prosta do przygotowania.

Pierwsze skrzypce gra tutaj seler naciowy i to on daje niesamowitego smaku tej zupie.

Składniki:

  • 1/3 szklanki czarnej soczewicy,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 nieduża pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku – jeśli lubisz,
  • 1 łyżka mrożonego lubczyku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • 1 liść laurowy, 1 ziarnko ziela angielskiego,
  • ew. kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:

Zacznij od obrania marchewki, pietruszki i cebuli. Umyj je wraz z łodygami selera naciowego. Pokrój warzywa w plastry. Soczewicę wypłucz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plastry. Na spód garnka wlej olej. Podsmaż na nim cebulę oraz czosnek (wrzuć go później żeby nie smażył się za długo) posypując je odrobiną soli.

Dodaj do garnka pokrojone warzywa i soczewicę, zalej je wodą. Wrzuć do nich liść laurowy, ziele i lubczyk. Wody powinno być więcej niż warzyw.

Gotuj całość na małym ogniu do momentu aż soczewica będzie miękka (warzywa na pewno będą). Seler się zrobi bardzo miękki ale odda swój aromat zupie. Pod koniec gotowania przypraw zupę do smaku solą i pieprzem oraz papryką wędzoną. Dodaj posiekaną natkę.

Ta zupa z czarnej soczewicy z selerem naciowym wg mnie jest genialna. Smak selera nadaje jej niesamowitego wyrazu a czarna soczewica dodaje koloru i zupełnie innego smaku niż inne soczewice.

Jeśli raz jej spróbujesz wejdzie do Twojego repertuaru na stałe. Tylko koniecznie użyj czarnej soczewicy!

Smacznego!!!

zupa z czarnej soczewicy z selerem naciowym
Zupa z czarnej soczewicy z selerem naciowym

Jeśli lubisz selera naciowego zobacz też tą surówkę:

https://zakreconywegeobiad.pl/surowka-z-selera-naciowego/

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *