Batony owsiane


Obiecałam na FB przepis na batony owsiane, udały się i są smaczne 🙂 Robi się je szybko i łatwo.

Składniki:

– 3 kubki płatków owsianych,
– 1/2 kubka poppingu z amarantusa,
– 2 garście posiekanych migdałów,
– 1/4 kubka sezamu,
– 1/3 kubka słonecznika,
– 1/2 kubka rodzynek,
– 1/2 kubka żurawiny suszonej,
– 3 łyżki maku,
– słoik (trochę większy od dżemu) musu jabłkowego,
– 2 łyżki oleju (u mnie orzechowy),
– 1/3 łyżeczki cynamonu,
– 1 duża łyżka melasy,
– szczypta kardamonu.

Wykonanie:

Mieszamy ze sobą suche składniki, dodajemy mokre i łączymy dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią masę i dobrze ją dociskamy. Można od razu delikatnie łopatką pokroić ją na kawałki, trzeba jednak jeszcze raz masę dobrze docisnąć szczególnie na brzegach batoników (tak żeby się nie połamały). Pieczemy je ok 20 minut do czasu aż batoniki się lekko zrumienią (ale nie spalą). Piekarnik nastawiłam na termoobieg oraz grzałkę górną i dolną. Po upieczeniu jeszcze raz pokroiłam batoniki i zostawiłam je na kratce do ostygnięcia.

Są świetną i zdrową alternatywą dla kupnych batonów 🙂

Smacznego!!!

 Ps. zdjęcia z telefonu 🙂

Drukuj
Previous Farinata - omlet bezglutenowy z ciecierzycy
Next Farsz do naleśników

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *