Farsz do naleśników


Pyszny, prosty farsz do naleśników, np tych bezglutenowych.

Składniki:

– ok 400 g pieczarek,
– kawałek pora (ok 10 cm),
– kawałek kapusty pekińskiej od strony głąba (czyli same twarde ogonki liściowe) – ok 3 cm z dużej kapusty,
– 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
– przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra,
– olej.

Wykonanie:

Płuczemy soczewicę i gotujemy ją do miękkości, a dokładniej, rozgotowujemy ją (nie musimy odcedzać jak zostanie woda). W czasie gdy się soczewica gotuje myjemy pora i ew. obieramy pieczarki. Kroimy je w cienkie półplastry. Kapustę kroimy drobno żeby nam się nie ciągnęła w naleśniku.
Rozgrzewamy na patelni olej,wrzucamy na nią por i chwile smażymy, dodajemy pieczarki, lekko solimy by puściły sok, smażymy aż będą prawie miękkie, dodajemy kapustę (można dolać trochę oleju lub wody) i soczewicę, smażymy (dusimy razem do miękkości), pod koniec przyprawiamy do smaku.

Można go użyć do naleśników, pierogów itp. Z bezglutenowymi z ciecierzycy, komponował się wspaniale,do tego dołożyłam świeżą zieleninę (rukolę, szpinak i roszponkę) na to sos czosnkowy i danie palce lizać 🙂

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Batony owsiane
Next Naleśniki gryczane - bezglutenowe

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *