O algach na pewno większość z Was słyszała. W sklepach są głównie dostępne do sushi (nori) lub wakame ale również wegańska substancja żelująca agar-agar jest zrobiona z czerwonych wodorostów. Szacuje się że liczba gatunków glonów rozciąga się od 30 000 do ponad 1 000 000 (choć pojawiają się również oszacowania na 350 000 000).
Dzisiaj chciałam Was zapoznać z Blue Algae – to najstarsze formy życia (organizmy wodne oczywiście), które pojawiły się na Ziemi blisko półtora biliona lat temu!
Algi te stanowią źródło wielu cennych substancji aktywnych, mających szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, np: przemyśle spożywczym, chemicznym, rolnictwie, farmacji, kosmetyce oraz medycynie. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, algi mogą być wykorzystywane w leczeniu wielu jednostek chorobowych. Te właściwości wynikają ze związków biologicznie czynnych obecnych w algach. Wśród nich wyróżnia się węglowodany – polisacharydy, z tej grupy należy wymienić glikozoaminoglikany takie jak: kwas hialuronowy, siarczan chondroityny, kwas alginowy, mannitol, sorbitol, karageniany oraz agar.
Produkty oferowane przez firmę ALGAE pochodzą z jeziora Klamath Lake w stanie Oregon (USA) znajdującego się 1250 m.n.p.m. z dala od dużych miast, zanieczyszczeń powietrza, otoczone przez Góry Kaskadowe. Ten wyjątkowy ekosystem bogaty w źródła mineralne, czyste powietrze oraz intensywne nasłonecznienie stanowi doskonałe medium dla wzrostu wysokoodżywczych alg.
Algi te są dziko rosnącą żywnością jednak w 100% bezpieczną i bardzo odżywczą. Produkt jest wydobywany i przetwarzany z najwyższą precyzją przez wykwalifikowanych pracowników. AFA jest kontrolowana na każdym etapie produkcji i przetwarzana zgodnie z GMPs – Dobre Praktyki Wytwarzania.
Aphanizomenon flos-aquae (zwana AFA) jest niebiesko-zieloną algą, uznawaną za najbardziej naturalna formę superżywności!
AFA jest źródłem cennego chlorofilu, a jej molekularna struktura jest niemalże identyczna jak hemoglobiny. W związku z dużym powinowactwem do tlenu, a co za tym idzie transportem tego pierwiastka w organizmie nazywa się go ,,zieloną hemoglobiną’’. Blue Algae są najbogatszym źródłem tego cennego barwnika.
Przykładowa zawartość chlorofilu w algach i innych produktach (zawartość podana w 10 g):
- AFA – 300 mg
- Spirulina – 115 mg
- Chlorella – 280 mg
- Jęczmień – 149 mg
- Pszenica – 55 mg
AFA dostarcza ponad 65 witamin, kwasów, aminokwasów jak również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Alga AFA jest sprzedawana w formie mrożonej i do momentu spożycia algi powinny być przechowywane w stanie zamrożonym. Jeśli chcemy ich używać możemy albo łyżką wyskrobać zamorożony płyn lub jak pisze dystrybutor butelkę włożyć do zimnej wody na 15 minut, a następnie odlać rozmrożone algi do butelki i włożyć do lodówki. Pozostałą część alg należy przetrzymywać w zamrażarce w oryginalnym opakowaniu. Po rozmrożeniu powinniśmy je zużyć w ciągu 7-10 dni.
Co nam da regularne spożywanie alg AFA?
- zwiększy energię, wytrzymałość oraz witalność
- wpłynie pozytywnie na równowagę psychiczną oraz zdolność radzenia sobie ze stresem w życiu codziennym
- poprawi pracę jelit oraz układu pokarmowego
- przyśpieszy regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym
- poprawi pracę układu immunologicznego
- poprawi kondycję skóry, włosów oraz paznokci.
Więcej informacji uzyskacie na stronie ALGAE.PL
Już wkrótce napiszę Wam o tym w jaki sposób można wykorzystać AFA w codziennej diecie, wzbogacając ją o ten niezwykły produkt przynoszący mnóstwo korzyści naszemu organizmowi.