Serce na talerzu czyli jak wyrazić miłość w Walentynki

Zbliżają się Walentynki, wile osób je obchodzi i chce umilić ukochanym ten dzień. Czemu nie? To miło dostać kwiaty, serduszko… o ile nie jest to tylko w ten jeden dzień.

Walentynki można uczcić również jedzeniem 🙂 Przyrządzić coś specjalnie lub przystroić zwykłe dania tak, że wyglądają niezwykle.

Symbol miłości, zakochanych czyli serce można uzyskać na wiele sposobów, wykorzystując różne produkty.

Serce z parówki 🙂
Proste do zrobienia, wystarczy parówki (u mnie Polsoja) naciąć wzdłuż, nie docinając do końca (można też spróbować z krótko gotowaną parówką – będzie bardziej elastyczna).

Końcówki spiąć ze sobą delikatnie. Trzeba uważać przenosząc serce na patelnię bo może się złamać w miejscu nacięcia (mnie się tak w jednaj zrobiło ale spięłam je kawałkiem wykałaczki i nie było widać):

Małe serce z parówki, przebite wykałaczką.
Końcówki parówki odcinamy po skosie:

Spinamy je ze sobą stykając obciętymi końcami. z 1 parówki otrzymamy 1 serce, resztę parówki możemy ułożyć usmażone na talerzu, razem z sercami.

Delikatnie przenosimy parówkowe serca na rozgrzaną patelnię i przysmażamy je na brązowo, z dużych parówek możemy wyjąć wykałaczki przed podaniem.

Do parówek możemy podać mini serca z chleba tostowego – najlepiej będą smakowały gdy je również krótko podsmażymy na tej samej patelni co parówki.

Serca z pomidorów koktajlowych podłużnych robimy tak samo jak z parówek 🙂

Przy pomocy foremki do ciastek (w kształcie serca – najlepiej takiej z mniejszą foremką w środku – można wtedy 2 wielkości wycinać) możemy również wyciąć serce w ogórku i np włożyć do niego usmażonego tosta. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni!

Tosty na słodko.

Chleb tostowy z sercem
W jednaj kromce foremką wycinamy serce, drugą smarujemy dżemem z czerwonych owoców, na niej układamy tost z wyciętym sercem.

Małe kanapki serca – potrzebujemy na 1 sztukę 2 serca
Z kromki chleba wycinamy 1 lub 2 (w zależności od wielkości foremki) serca, w jednym z nich mniejszą foremką wycinany w środku mniejsze serce (powstanie ramka w kształcie serca). Pełne serca smarujemy dżemem i nakładamy na nie serca z dziurką (najmniejsze wycięte serca można wykorzystać do dekoracji dużej kromki (tak jak na zdjęciu).

Jabłka z sercami
Do zrobienia 2 jabłek zielonego i czerwonego potrzebujemy po 2 jabłka z każdego koloru.

Z zielonego i czerwonego odkrawamy po kawałku jabłka, ze skórką oczywiście), wykrawamy z nich małą foremką do ciastek serca. W pozostałych jabłkach po środku delikatnie foremką wyznaczamy kształt serca, wycinamy go nożem, delikatnie wyjmując miąższ (niezbyt głęboko). Wycięte serca dopasowujemy do kształtu w jabłkach (mieszając kolory jabłek), ew przycinamy, tak by pasowały do siebie.

Życzę Wam udanego świętowania Walentynek, ale nie zapominajcie też o wyrażaniu miłości przez 365 dni w roku!

Na deser ukochanej osobie możesz też przygotować proste i szybkie brownie z 3 składników!

Wegańskie brownie z 3 składników

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *