Zbliżają się Walentynki, wile osób je obchodzi i chce umilić ukochanym ten dzień. Czemu nie? To miło dostać kwiaty, serduszko… o ile nie jest to tylko w ten jeden dzień.
Walentynki można uczcić również jedzeniem 🙂 Przyrządzić coś specjalnie lub przystroić zwykłe dania tak, że wyglądają niezwykle.
Symbol miłości, zakochanych czyli serce można uzyskać na wiele sposobów, wykorzystując różne produkty.
Serce z parówki 🙂
Proste do zrobienia, wystarczy parówki (u mnie Polsoja) naciąć wzdłuż, nie docinając do końca (można też spróbować z krótko gotowaną parówką – będzie bardziej elastyczna).
Końcówki spiąć ze sobą delikatnie. Trzeba uważać przenosząc serce na patelnię bo może się złamać w miejscu nacięcia (mnie się tak w jednaj zrobiło ale spięłam je kawałkiem wykałaczki i nie było widać):
Małe serce z parówki, przebite wykałaczką.
Końcówki parówki odcinamy po skosie:
Spinamy je ze sobą stykając obciętymi końcami. z 1 parówki otrzymamy 1 serce, resztę parówki możemy ułożyć usmażone na talerzu, razem z sercami.
Delikatnie przenosimy parówkowe serca na rozgrzaną patelnię i przysmażamy je na brązowo, z dużych parówek możemy wyjąć wykałaczki przed podaniem.
Do parówek możemy podać mini serca z chleba tostowego – najlepiej będą smakowały gdy je również krótko podsmażymy na tej samej patelni co parówki.
Serca z pomidorów koktajlowych podłużnych robimy tak samo jak z parówek 🙂
Przy pomocy foremki do ciastek (w kształcie serca – najlepiej takiej z mniejszą foremką w środku – można wtedy 2 wielkości wycinać) możemy również wyciąć serce w ogórku i np włożyć do niego usmażonego tosta. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni!
Tosty na słodko.
Chleb tostowy z sercem
W jednaj kromce foremką wycinamy serce, drugą smarujemy dżemem z czerwonych owoców, na niej układamy tost z wyciętym sercem.
Małe kanapki serca – potrzebujemy na 1 sztukę 2 serca
Z kromki chleba wycinamy 1 lub 2 (w zależności od wielkości foremki) serca, w jednym z nich mniejszą foremką wycinany w środku mniejsze serce (powstanie ramka w kształcie serca). Pełne serca smarujemy dżemem i nakładamy na nie serca z dziurką (najmniejsze wycięte serca można wykorzystać do dekoracji dużej kromki (tak jak na zdjęciu).
Jabłka z sercami
Do zrobienia 2 jabłek zielonego i czerwonego potrzebujemy po 2 jabłka z każdego koloru.
Z zielonego i czerwonego odkrawamy po kawałku jabłka, ze skórką oczywiście), wykrawamy z nich małą foremką do ciastek serca. W pozostałych jabłkach po środku delikatnie foremką wyznaczamy kształt serca, wycinamy go nożem, delikatnie wyjmując miąższ (niezbyt głęboko). Wycięte serca dopasowujemy do kształtu w jabłkach (mieszając kolory jabłek), ew przycinamy, tak by pasowały do siebie.
Życzę Wam udanego świętowania Walentynek, ale nie zapominajcie też o wyrażaniu miłości przez 365 dni w roku!
Na deser ukochanej osobie możesz też przygotować proste i szybkie brownie z 3 składników!