Brukselka smażona

Pyszny dodatek do obiadu 🙂

Składniki:

– ok 1,2 kg brukselki,
– 2 ząbki czosnku,
– chili w proszku lub świeża papryka,
– sól, pieprz, sos sojowy,
– ocet balsamiczny,
– olej.

Wykonanie:

Brukselkę obrać z pierwszych brzydkich liści, umyć, przekroić na pół (małe można zostawić w całości), osuszyć na durszlaku. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na nią brukselkę, pokrojony drobno czosnek, smażyć aż brukselka będzie brązowa, lekko posolić, przykryć ją pokrywką i dusić na małym ogniu aż będzie miękka. Na koniec przyprawić do smaku chili, sosem sojowym i octem balsamicznym, smażyć jeszcze chwilę bez pokrywki.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *