Moja ulubiona herbata to ta o smaku bergamotki, czyli earl grey. Zrobiłam więc ciastka z jej użyciem, są super, kruche, słodkie i smakują jak earl grey!
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 20 g mąki z tapioki,
- 40 g brązowego cukru,
- 50 g oleju kokosowego,
- 20 g mleka kokosowego (rzadkiego),
- 1 łyżka dobrej herbaty earl grey, drobno zmielonej w blenderze,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre, mieszamy dobrze ręką, tak by olej kokosowy się rozpuścił pod wpływem ciepła naszych rąk (chyba, że używacie rozpuszczonego). Ciasto formujemy w rękach w wałek o szerokości ok 5 cm, układamy go na folii streczowej, zawijamy ciasno (jak cukierek) nadając mu ładny okrągły kształt, wkładamy na min 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na ok 1 cm plastry, układamy w odstępach na papierze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarnik przez 15 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i chrupiemy popijając najlepszą herbatą earl grey ;p
Smacznego!!!
a czy mozna dodac cos innego zamiast proszku do pieczenia? Cos zdrowszego?
Spróbuj kamienia winnego.
A to ma byc mleczko z puszki, czy takie normalne mleko kokosowe?
Może być z puszki ale takie płynne 🙂