Ciastka o smaku earl grey

Moja ulubiona herbata to ta o smaku bergamotki, czyli earl grey. Zrobiłam więc ciastka z jej użyciem, są super, kruche, słodkie i smakują jak earl grey!

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki z tapioki,
  • 40 g brązowego cukru,
  • 50 g oleju kokosowego,
  • 20 g mleka kokosowego (rzadkiego),
  • 1 łyżka dobrej herbaty earl grey, drobno zmielonej w blenderze,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre, mieszamy dobrze ręką, tak by olej kokosowy się rozpuścił pod wpływem ciepła naszych rąk (chyba, że używacie rozpuszczonego). Ciasto formujemy w rękach w wałek o szerokości ok 5 cm, układamy go na folii streczowej, zawijamy ciasno (jak cukierek) nadając mu ładny okrągły kształt, wkładamy na min 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na ok 1 cm plastry, układamy w odstępach na papierze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarnik przez 15 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i chrupiemy popijając najlepszą herbatą earl grey ;p

IMG_9042
IMG_9045
IMG_9049
Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *